Szerző: Barna József

2003. március 13. 09:24

A Philips átszervezi félvezetőgyártó üzletágát

[WSJ, HWSW] A Philips Electronics NV ma bejelentette, hogy átszervezi félvezetőgyártó üzletágát. A holland vállalat azt reméli, hogy a költségek csökkentését célzó elbocsátások és gyárbezárások révén a két éve veszteséges divízió a negyedik negyedévre nyereségessé válhat.

[WSJ, HWSW] A Philips Electronics NV ma bejelentette, hogy átszervezi félvezetőgyártó üzletágát. A holland vállalat azt reméli, hogy a költségek csökkentését célzó elbocsátások és gyárbezárások révén a két éve veszteséges divízió a negyedik negyedévre nyereségessé válhat.

A Philips az átszervezés részeként bezárja az új-mexikói Albuquerque-ben és a texasi San Antonióban találhatóa félvezetőgyártó üzemeit. E lépésnek köszönhetően a túlkapacitással küzdő üzletág teljes CMOS-gyártó kapacitása 20 százalékkal csökken, így jelentősen javul a gyártósorok kihasználtsága. A vállalat az üzemek felszámolásával összesen mintegy 1120 munkahelyet szüntet meg, míg további 480 alkalmazottat bocsát el európai irodáiból. Így az idén a jelenleg világszerte mintegy 34 000 főt foglalkoztató cég alkalmazottainak száma 1600 fővel csökken.

A gyárbezárásokkal kapcsolatban a Philips 270 millió euró átszervezési költséggel számol, melyet az elkövetkező három negyedév során könyvel el. A vállalat egyben éves szinten 200 millió euróval 960 millió euróra csökkenti az üzletág kutatási-fejlesztési büdzséjét. E lépéseknek köszönhetően mintegy 250 millió eurós megtakarítást remél a cég, ami hozzásegítheti az üzletágat a nyereségküszöb eléréséhez. A félvezetőgyártó divízió tavaly 537 millió eurós, 2001-ben pedig 609 millió eurós veszteséget könyvel el, szemben a 2000-ben elért 1,35 milliárd eurós profittal.

Scott McGregor, a Philips Semiconductor vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy az üzletág átszervezése elkerülhetetlen az iparágat sújtó rendkívül makacs válság idején. Mint fogalmazott: "A politikai bizonytalanság aláásta a vásárlói bizalmat. Az emberek nem vásárolnak annyi szórakoztatóelektronikai berendezést, és nem költenek annyit információs technológiára. A tavaly közétett növekedési előrejelzések mesének bizonyultak."

Az üzletág átszervezése rövid távon várhatóan megnyugtatja az aggódó befektetőket. Azonban a The Wall Street Journal értesülései szerint egyes szakértők nem tartják elég drasztikusnak a lépéseket a csökkenő kereslet és az agresszív árverseny ellensúlyozására. Néhány elemző úgy véli, a Philipsnek egyesítenie kellene félvezetőgyártó üzletágát egy másik vállalatéval. Gerard Kleisterlee, a vállalat elnök-vezérigazgatója azonban úgy véli, nem az egyesülés, hanem az együttműködés garantálhatja a fennmaradást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról