Szerző: Barna József

2003. március 12. 17:44

Az EB csak hónapok múlva hoz döntést a Microsoft-ügyben

Mario Monti
Mario Monti
A Reuters tegnap az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az Európai Bizottság szakértői úgy találták: a Microsoft megsértette az EU trösztellenes törvényeit. A hírügynökség értesülései szerint a szoftvervállalatot módosítások bevezetésére kötelezné a hatóság. Az EB szóvivője azonban ma úgy nyilatkozott, hogy a végleges döntés meghozataláig még hónapok telhetnek el.

Amelia Torres, a versenyügyi bizottságot vezető Mario Monti szóvivője ma újságíróknak elmondta, hogy az európai hatóságnak egyelőre semmilyen bejelentenivalója nincsen a Microsoft-üggyel kapcsolatban. Mint fogalmazott: "Arra kérném önöket, hogy legyenek türelemmel és várják meg, míg a Bizottság döntésre jut az ügyben. Ez még hónapokig eltarthat." Korábban Monti úgy nyilatkozott, hogy az EB még az év elején lezárja a Microsoft ellen folytatott vizsgálatot.

Amint az ismert, a Microsoft riválisainak számító szoftver- és PC-gyártók az európai hatósághoz benyújtott beadványukban azt állították, hogy a redmondi szoftveróriás a Windows 2000 operációs rendszer megjelentetésével nyilvánvalóan megszegte az EU azon versenyszabályzatát, mely minden cég számára megtiltja, hogy domináns pozíciójával jogtalanul visszaélhessen. Márpedig -- állították a panaszosok -- a Microsoft tudatosan úgy írta meg a Windows 2000 kódját, hogy az elsősorban a Microsoft szerverszoftvereivel működjön együtt, és így próbálta meg vállalati ügyfeleit saját termékeinek megvásárlására rábírni.

Később a versenyügyi bizottság újabb vádpontot hozott nyilvánosságra. Eszerint a Microsoft azáltal, hogy integrálja operációs rendszereibe a Media Player szoftvert, jogtalan előnyre kíván szert tenni az egyre szaporodó online audio- és videoszolgáltatások lejátszására alkalmas szoftverek piacán. Az európai hatóság elméletben jelentős összegű jóvátétel megfizetésére is kötelezheti a Microsoftot. A bírság összege a Microsoft éves forgalmának maximum 10%-a lehet, de nem több, mint 2,5 milliárd dollár.

A The Wall Street Journal az év elején arról számolt be, hogy a Microsoft megegyezésre törekszik a versenyügyi bizottsággal. Noha a megállapodást sürgető dokumentum tartalma nem ismert, a Microsoft korábban azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban tető alá hozott megegyezés megoldást nyújthat az európai hatóság által vizsgált problémák többségére is. Az EB szerint azonban a vállalatnak kifejezetten az itt felmerült aggályokra kellene válaszolnia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról