Szerző: Ady Krisztián

2003. március 11. 16:28

Bemutatta első harmadik-generációs mobiltelefonját a Sony Ericsson

Több új mobiltelefont és kiegészítőt mutatott be ma a Sony Ericsson, melyek a holnap kezdődő hannoveri CeBIT kiállításon is megtekinthetők, kipróbálhatók lesznek. Az újdonságok között találhatjuk meg a cég első fogyasztói piacra szánt harmadik generációs, videokonferenciára képes Z1010 mobilkészülékét is.

[HWSW] Több új mobiltelefont és kiegészítőt mutatott be ma a Sony Ericsson, melyek a holnap kezdődő hannoveri CeBIT kiállításon is megtekinthetők, kipróbálhatók lesznek. Az újdonságok között találhatjuk meg a cég első fogyasztói piacra szánt harmadik generációs, videokonferenciára képes Z1010 mobilkészülékét is.

A Sony Ericsson a piac alsó szegmensét a T300 továbbfejlesztett változatával, a még ebben a hónapban piacra kerülő T310-es készülékkel célozza meg, mely előreláthatólag 50000 Ft alatti áron lesz hazánkban megvásárolható. A Sony Ericsson T310 mobiltelefonja, kifejezetten a játék- és képkezelési funkciókat támogatja. A telefonban az egyik legsikeresebb videojáték, az Activision Tony Hawk Pro Skater 4 előre telepítve található. Európában, Latin-Amerikában és Ázsiában a játék először a Sony Ericsson T310 mobiltelefonján jelenik meg.

A T310 mobiltelefon a joystick és a színes kijelző révén rendkívüli játékélményt biztosít és kihasználja a 32 szólamú hang és a rezgő funkció előnyeit, így a lehető legjobban közelíti meg egy játékkonzol élményét. A Tony Hawk Pro Skater 4 a Sony Ericsson és a Jamdat Mobile, a mobil játékok legnagyobb kiadója között létrejött megállapodás alapján került Európába. A felhasználók természetesen más Synergenics Mophun (C++) platformra készült mobiltelefonos játékokat is letölthetnek, a választék jelenleg már megközelíti a hatvanat.


Sony Ericsson T310

A Sony Ericsson-Jamdat együttműködés keretein belül más Jamdat játékok -- többek között a rendkívül népszerű Jamdat Bowling -- is elérhetőek lesznek a Mophun platformon.

Az MCA-25 digitális kamerával és MMS, e-mail funkciókkal felszerelt T310 ideális képek és üzenetek kezeléséhez. Rendkívül jó MMS üzenetkezelési lehetőségeket biztosít a személyre szabott képformázással, például a képkeretek hozzáadásával. A kiegészítő MMS Home Studio PC szoftver -- mely a napokban a Sony Ericsson weboldalról magyar nyelven is ingyen letölthető lesz -- egyszerű módszert biztosít arra, hogy a PC-n összeállított MMS-üzenetek továbbíthatók legyenek a telefon segítségével.

"A T300-zal mi voltunk az első vállalat, amely egy színes kijelzős, játék-, képkezelési és MMS-funkciókkal egyaránt felszerelt telefont bocsátott ki a tömegpiacra. A T310-zel tovább erősítjük termékkínálatunkat ebben a kategóriában" -- mondta Stefan Streit, a Sony Ericsson a termékmarketingért felelős alelnöke.

A Sony Ericsson közép-felsőkategóriás készülékéről, a T610-ről a napokban már részletesen megemlékeztünk egy hírünkben, ez a mobiltelefon a harmadik negyedévtől lesz kapható hazánkban.

A Sony Ericsson a két új készülék mellett bemutatta a cég első kétnormás, harmadik generációs mobilhálózatokat támogató (UMTS/GSM-GPRS) mobiltelefonját, a Z1010 típusjelű készüléket. A Z1010-et úgy tervezték, hogy a lehető legjobban kihasználja a 3G (harmadik generációs) hálózatok által nyújtotta lehetőségeket mind a képalkotás és képtovábbítás, mind az egyéb kommunikációs feladatok terén. A készülék megalkotásakor alapvető hangsúlyt kapott a videokonferencia, valamint a videoalkalmazások hatékony futtatásának lehetősége, ezért a telefon két beépített kamerával, két képernyővel, video támogatással és számos egyéb hasznos funkcióval rendelkezik.


Sony Ericsson Z1010

A fő kijelző egy 16 bites, 65000 árnyalat megjelenítésére képes, teljes mértékben grafikus képernyő, míg a szürkeárnyalatos másodlagos kijelző a telefon első paneljén található. Ez utóbbi akkor is hasznos információkat nyújt, amikor a telefon összecsukott állapotban van. A beépített kamera könnyen kezelhető, roppant egyszerű vele videofelvételeket és állóképeket készíteni, amelyek azután a készülék segítségével MMS-ben, vagy akár elektronikus levélben is elküldhetők.

A telefon és más eszközök közötti információcseréről, valamint a memóriabővítésről a Sony Memorystick Duo technológia gondoskodik. Ezzel a megoldással könnyen mozgathatók képek, videoklippek vagy akár zenefájlok a telefon és más készülékek között.

"Azért mutatjuk be a terméket, hogy támogassuk a mobiltelefon-szolgáltató cégek induló 3G programjait, valamint hogy a felhasználók és az alkalmazásfejlesztők is megismerkedjenek a 3G-ben rejlő lehetőségekkel. 2003 lesz az az év, amikor az iparnak a különböző rendszerek közötti kereszt-kompatibilitásra és szabványosításra kell koncentrálnia annak érdekében, hogy valóban vonzó 3G szolgáltatások és alkalmazások kerülhessenek bevezetésre" -- nyilatkozta Jan Wareby alelnök, a Sony Ericsson értékesítési és marketingrészlegének vezetője.

A Sony Ericsson 2002 közepe óta szállít UMTS hálózatban működő próbakészülékeket bizonyos mobilszolgáltatók számára és 2002 szeptemberében -- az Ericssonnal közösen -- bejelentette az első élő, sikeres kétnormás UMTS/GSM hívást, amelynél a két üzemmód közötti váltás zavartalanul zajlott. A bemutató tartalmazott nagysebességű adatátvitelt élő UMTS/GSM hálózatban. Ez a demonstráció olyan Sony Ericsson tesztkészülékek segítségével jött létre, amelynek alapja -- és egyben a Z1010-es készülék alapja is -- az Ericsson Mobile Platforms által kifejlesztett kereskedelmi platform.

A Z1010 harmadik generációs mobilkészülék alapvető jellemzői:

  • Videobeszélgetés
  • TwinCam (ikerkamera)
  • VGA állóképformátum
  • QCIF videoformátum
  • UMTS 384 kbit/s letöltési sebesség
  • UMTS 64 kbit/s feltöltési sebesség
  • GPRS 4+2
  • 176 x 220 pixeles, 16 bites fő kijelző
  • 101 x 80 pixeles, 4 szürkeárnyalat megjelenítésére képes másodlagos kijelző
  • MPEG 4, H.263, MP3, ACC, AMR
  • Polifónikus hangok, 24 csatorna
  • WAP 2.0
  • Java MIDP 1.0
  • SMS/EMS/MMS/MMS video üzenetkezelés
  • Nagy hatótávú Bluetooth
  • Sony Memory stick Duo (16 MB-os Memory Sticket tartalmaz)
  • Valós USB csatolófelület
  • IrDA

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról