Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 10. 10:30

Integrált memóriavezérlőt és Hyper-Transport interfészt tartalmaz a következő generációs Transmeta processzor

Újabb részletek láttak napvilágot a korábban Astro néven ismert Transmeta TM8000 processzorról, amely előreláthatóan a harmadik negyedév során kerül piacra.

Újabb részletek láttak napvilágot a korábban Astro néven ismert Transmeta TM8000 processzorról, amely előreláthatóan a harmadik negyedév során kerül piacra.

John Heinlein, a vállalat marketing igazgatója elmondta, hogy a chip integrált DDR400 SDRAM memóriavezérlőt és AGP4X kontrollert tartalmaz és a nyolcadik generációs AMD processzorokhoz hasonlóan Hyper-Transport interfészen keresztül kommunikál a külvilággal.

Az Astro teljesen új processzormagot tartalmaz, amely órajelenként legfeljebb 8 utasítás végrehajtására képes. A jelenleg piacon levő Crusoe TM5x00 család tagjai órajelenként 4 utasítás végrehajtására képesek. "A TM8000 nagyon-nagyon versenyképes teljesítményt nyújt majd" -- mondta Heinlein.

Az új lapka a jelenlegi modelleknél 47%-kal kedvezőbb fogyasztási paraméterekkel rendelkezik, míg teljesítménye azok 2-3,5-szerese lesz. A teljesítménynövekedés a hatékonyabb Code Morphing-implementációnak is köszönhető.

A Code Morphing alkalmazás feladata, hogy az x86 utasításokat valós időben öntse a Crusoe VLIW-magja által értelmezhető és végrehajtható formába. A Code Morphing szoftver optimalizálásával anélkül növelhető a Crusoe chipek számítási sebessége, hogy a szilíciumon változtatni kellene.

A Transmeta Astro a TSMC gyárában készül majd 0,13 mikronos csíkszélességgel, debütáló órajele a jelenlegi hírek szerint 1,4 GHz lesz. A processzort a Transmeta nem titkoltan a szerdán megjelenő Intel Pentium M ellenfeléül szánja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról