Szerző: roberto

2003. március 7. 23:23

Az SCO Group egymilliárd dolláros keresetet adott be az IBM ellen

[InternetNews, CNET, HWSW] Tegnap a Linux és UNIX

[InternetNews, CNET, HWSW] Tegnap a Linux és UNIX termékeiről ismert SCO Group (korábban: Caldera International) keresettel fordult Salt Lake City egyik körzeti bíróságához, amelyben a cég szakmai titkok illetéktelen felhasználásával, szerződésszegéssel, versenyellenes magatartással, az SCO érdekeltségeibe való jogellenes beavatkozással vádolja az IBM-et, és úgy látja, hogy az IBM a Linuxos stratégiájával mindent megtett a kereskedelmi UNIX rendszerek ellehetetlenítéséért.

A SCO szerint az IBM lehetővé tette linuxos, ám korábban UNIX rendszereket fejlesztő munkatársai számára, hogy felhasználják UNIX-os tapasztalataikat Linux környezetben is, és így vált lehetségessé a Linux, mint vállalati rendszer elterjedése. A Linux gyors fejlődése -- például a többprocesszoros rendszerek kezelése terén -- az SCO szerint nem lett volna elképzelhető az SCO szellemi tulajdonát képező UNIX rendszerek jogvédett technológiáinak ismerete nélkül.

A keresetben többek közt arról is szó esik, hogy az IBM a System V egyik utódjának tekinthető, saját AIX operációs rendszerének korábbi fejlesztői segítségével sikeresen adaptált eredetileg UNIX-os eljárásokat és koncepciókat Linuxra, sőt az SCO Group fönntartja állítását akkor is, ha egyetlen, jelenleg az SCO Group által jegyzett kódsor sincs a Linuxban.

A UNIX rendszerek több mint harmincéves múltra tekinthetnek vissza, az első verziók a hatvanas évek legvégén készültek el az AT&T-nél. Az AT&T a rendszerhez kapcsolódó jogokat később a Novell Networksnek adta el, a Novell pedig 1995-ben továbbadta azokat a Santa Cruz Operation-nek (SCO). A Caldera 2001-ben fuzionált az SCO UNIX-os részlegével, és a cég Caldera International néven futott tovább egészen tavaly szeptemberig. A Caldera ekkor SCO Group-ra változtatta nevét, amely egyben egy új piaci stratégiát is jelentett a vállalat számára: a korábbiaknál jóval nagyobb hangsúlyt helyeztek a piacra már régóta bevezetett SCO UNIX technológiára, miközben persze megtartották a linuxos termékvonalat is.

Bár a Caldera/SCO Group a Linux operációs rendszert övező korai befektetési hullám haszonélvezője volt, az utóbbi időben komoly anyagi gondokkal küszködik, ami csak részben az SCO UNIX-os részlegével való fúzió következménye, folyamatosan csökkennek a cég bevételei, és hosszú ideje veszteséges.

Az IBM 1995-ben került a képbe, a vállalat ekkor licencelt ugyanis UNIX technológiát, és a megállapodás egyben szigorú korlátozást is jelentett a Kék Óriás számára, nem adhatta ki bárkinek a jogvédett technológiát, az "eredeti" UNIX forráskódot. Az IBM által okozott kárt az SCO Group-nál egymilliárd dollárra becsülik.

Elemzők szerint a kereset csupán az SCO Group és vele a teljes UNIX-portfolió értékesítése előtti utolsó elkeseredett lépés, így próbálják meg a céget értékesebbnek feltüntetni, mert a piacon már nem tudnak sikereket elérni. A kommentárok azonban kiemelik, hogy az SCO érvelése nagyon gyenge lábakon áll, és nem bölcs dolog az IBM-mel ujjat húzni, hiszen a vállalat nemcsak tehetséges jogászokkal, de a világ egyik leghatalmasabb szabadalom-portfoliójával is rendelkezik, ami a megállapodásos megoldás során előnyösebb pozíciót biztosíthat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról