Szerző: Barna József

2003. február 25. 14:20

Áprilisig várni kell a GeForce FX 5800 chipes videokártyákra

A tajvani Albatron Technology ma hivatalosan is bejelentette NVIDIA GeForceFX 5800 grafikus processzorra épülő videokártyáját. A termék előreláthatóan leghamarabb áprilisban kerülhet piacra.

[HWSW] A tajvani Albatron Technology ma hivatalosan is bejelentette NVIDIA GeForceFX 5800 grafikus processzorra épülő videokártyáját. A termék előreláthatóan leghamarabb áprilisban kerülhet piacra.

Az Albatron Gigi GeForce FX5800 minden tekintetben megfelel az NVIDIA referenciaajánlásának. A kártyán mind a grafikus processzor, mind pedig a hozzá társított 128 Mbyte DDR-II memória 400 MHz-en üzemel. További jellemzője, hogy az analóg monitorcsatlakozón túl DVI- és VIVO (video in, video out) csatlakozóval is rendelkezik.

A legújabb hírek szerint az NVIDIA GeForceFX 5800 Ultra chipes kártyák leghamarabb március közepén, míg a GeForceFX 5800 chipes változatok április elején kerülhetnek piacra. Az Albatron is csupán március utolsó hetében tud tesztpéldányokat biztosítani a sajtó munkatársainak, míg a piaci megjelenés áprilisra tolódik.

Amint az ismert, a GeForce FX grafikus processzor 0,13 mikronos rézalapú technológiával készül a tajvani TSMC gyáraiban és körülbelül 125 millió tranzisztorból épül fel. Az NVIDIA közleménye szerint a GeForce FX -- az ATI Radeon 9700-hoz hasonlóan -- 8 renderelő futószalaggal és futószalagonként 1 textúrázó egységgel rendelkezik, ám többen állítják, valójában 4 futószalagot és futószalagonként két texturázó egységet tartalmaz a chip.

A GeForce FX lelke az úgynevezett CineFX architektúra, amely a valóságban a DirectX 9.x-gyorsításért felelős motor hangzatos neve. Természetesen az NV30 teljes DirectX 9-gyorsítást kínál, azaz támogatja a Pixel Shader 2.0, Vertex Shader 2.0 funkciókat, valamint az RGB komponensenkénti 16 és 32 bites lebegőpontos színábrázolást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról