Szerző: Vörös Péter

2003. február 25. 11:40

Az IBM és a Dell növelte befolyását a csökkenő szerverpiacon

[CNET] A Gartner piackutató vállalat által közzétett legfrissebb jelentés szerint az IBM és a Dell piaci részesedést nyert a Hewlett-Packard és a Sun Microsystems rovására 2002-ben. Tavaly a szerverpiac 8 százalékkal 43 milliárd dollárra esett vissza.

[CNET] A Gartner piackutató vállalat által közzétett legfrissebb jelentés szerint az IBM és a Dell piaci részesedést nyert a Hewlett-Packard és a Sun Microsystems rovására 2002-ben. Tavaly a szerverpiac 8 százalékkal 43 milliárd dollárra esett vissza.

Az IBM megőrizte vezető helyét dacára annak, hogy szervereladásai 2 százalékkal 13,4 milliárd dollárra estek vissza, a cég piaci részesedése 2,1 százalékkal nőtt 2001-hez képest. A Nagy Kék kezében van a szerverpiac egészének 31,1 százaléka, a cég előretört a Unix szerverek, az Intel szerverek és a Linux szerverek területén.

A szerverpiac a 90-es évek végén rohamos léptekben bővült, de a dot-com lufi kipukkanása óta komoly gondokkal küszködnek a gyártók többek között a gazdasági visszaesés és a jelentős árkedvezmények miatt. Ezzel együtt az USA-ban emelkedtek a szervereladások a negyedik negyedévben, közölte e hónap elején a Gartner, nem sokkal azután, hogy a cég megjósolta: a 2003-as szerverforgalom enyhén emelkedni fog.

A szerverpiac negyedik helyén álló Dell az egyedüli a nagy gyártók közül, amely növelni tudta forgalmát 2001-hez képest: 3 milliárd dollárról 3,2 dollárra emelkedett a texasi cég szerverforgalma, a piaci részesedés pedig 1 százalékkal 7,5 százalékra nőtt.

A második helyen álló Hewlett-Packard szervereladásai 13 százalékkal 11 milliárd dollárra csökkentek, a cég piaci részesedése 1,4 százalékkal 25,2 százalékra esett vissza. A harmadik helyen álló Sun szerverforgalma 10 százalékkal 6,5 milliárd dollárra csökkent, a vállalat piaci részesedése 0,3 százalékkal 15,1 százalékra esett vissza.

Ezzel együtt a Sun továbbra is uralja a Unix-piacot, a szerverszektor legnagyobb önálló szegmensét. A cég forgalma ezen a piacon 6,5 milliárd dollár volt, ez 38 százalékos piaci részesedéshez volt elegendő.

A Hewlett-Packard továbbra is őrzi második helyét a Unix-piacon 30 százalékos részesedéssel és 5,2 milliárd dolláros forgalommal. A harmadik helyen az IBM áll, a Nagy Kék forgalma e szegmensben 7 százalékkal 3,6 milliárd dollárra csökkent, de a cég piaci részesedése 1,1 százalékkal 21 százalékra emelkedett: a Sun 0,5 százalékkal, a HP 0,3 százalékkal növelte részesedését.

Azonban a Unix-piac összességében 11 százalékkal 17 milliárd dollárra csökkent 2002-ben, ez gyorsabb visszaesés, mint a piac egészéé.

A Gartner felmérései szerint a Linux szerverek forgalma 63 százalékkal (!!) nőtt tavaly 2001-hez képest: egészen pontosan 1,3 milliárd dollárról 2 milliárd dollárra nőttek az eladások. Az USA-ban a negyedik negyedévben 90 százalékkal (!!) nőtt a Linux szerverforgalom.

A Linux szerverpiacon az első helyen az IBM áll 759 millió dolláros forgalommal, ez több mint kétszerese a 2001-es eladásoknak, a cég részesedése e piacon 37 százalék. A második helyen a HP áll 507 millió dolláros forgalommal, míg a harmadik helyen álló Dell eladásai 365 millió dollárt tettek ki. A Dell 5 százalékos piaci részesedést vesztett, míg az IBM 8,3 százalékos részesedést nyert.

Az Intel szerverek forgalma 5 százalékkal 16,4 milliárd dollárra csökkent tavaly 2001-hez képest. Ez a piac kevesebb, mint 1 milliárd dollárral van a Unix szerverpiac mögött és a Gartner szerint jó esély van arra, hogy idén az Intel-alapú szerverek eladásai meg fogják haladni a Unix szerverpiac forgalmát.

Az Intel szerverek piacán továbbra is a Hewlett-Packard vezet 5,1 milliárd dolláros forgalommal és 31 százalékos piaci részesedéssel -- ez azonban azt is jelenti, hogy a cég 3,2 százalékos részesedést vesztett 2001-hez képest.

A második helyen álló Dell forgalma 3,2 milliárd dollár, piaci részesedése 1,9 százalékkal 19,6 százalékra nőtt 2001-hez képest. A harmadik helyen álló IBM növekedett a leggyorsabban, a cég eladásai 16 százalékkal 2,8 milliárd dollárra emelkedtek, ennek eredményeként a vállalat piaci részesedése 3,1 százalékkal 17,3 százalékra nőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról