Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. február 25. 08:14

Januárban százezerrel több lett a mobilos -- megszűnhet a 06-60-as analóg szolgáltatás

Januárban ismét nőtt a mobilt használók tábora: ezúttal közel százezerrel több hívásfogadásra képes aktív SIM kártyát használtunk, mint amennyi tavaly év végén volt -- derül ki a Hírközlési Felügyelet 2003. januári digitális mobil gyorsjelentéséből.

[HWSW] Januárban ismét nőtt a mobilt használók tábora: ezúttal közel százezerrel több hívásfogadásra képes aktív SIM kártyát használtunk, mint amennyi tavaly év végén volt -- derül ki a Hírközlési Felügyelet 2003. januári digitális mobil gyorsjelentéséből.

A szolgáltatók piaci részesedése hónapok óta nem változott jelentősen: minimális, jellemzően egy százalék alatti eltérések figyelhetők csak meg hol az egyik, hol a másik szolgáltató javára. 2003 januárjában 0,2-0,2 ezrelékkel csökkent a Westel és a Pannon előfizetők aránya, míg 0,4 ezrelékkel nőtt a Vodafone tábora. A múlt hónap végi állapot szerint az aktív előfizetések 49,39 százaléka a Westelhez, 38,09 százalék a Pannonhoz, 12,53 százalék pedig a Vodafone-hoz tartozott.

A hálózatból kimenő és a hálózatba bejövő beszédpercek arányát tekintve kicsit eltérő számok láthatók. 2003 januárjában az összes beszédperc 15,91 százalékának volt kiinduló vagy beérkező helye a Vodafone hálózata. A Pannon GSM ügyfelei az összes forgalom 39,06, a Westelé 45,03 százalékát fogadták, vagy kezdeményezték. Az adatokban nem szerepel a hálózaton belüli forgalom és a beszédpercek alatt valójában mindennemű (beszéd, adat és fax) forgalom értendő.

Kihalhat a 06-60-as mobiltelefon -- adta hírül a múlt héten a Népszabadság. A szolgáltató már semmilyen készüléket nem forgalmaz, mely alkalmas lenne az analóg hálózaton való beszélgetésre, így -- bár új előfizetőt nem utasítanak vissza -- csatlakozni csak akkor lehet, ha a jelentkezőnek van saját készüléke.

A mára mindössze húszezer előfizetővel rendelkező szolgáltató ügyfelei közül alig 100-200 olyan akad, akinek a lakhelyén a három nagyobb mobilszolgáltató egyikének sincs lefedettsége -- állítja Armuth Klára, a Matáv üzleti portfóliómenedzselési ágazatának igazgatója. Így a 06-60-as szolgáltató utolsó előnye sem érzékelhető már; korábban a 450-es frekvenciát sokan csak a nagyobb lefedettség miatt választották, mára azonban ez az előny megszűnt.

A Westel Rádiótelefon Kft.-nek a koncessziós szerződés értelmében 2005-ig szolgáltatni kell. Ha a Matáv leépítené ezt a -- mára már veszteségessé vált -- üzletágat, ahhoz előbb engedélyt kell kérnie az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól. A minisztériumnak ugyanakkor nem áll érdekében az analóg hálózat felszámolása, hiszen a koncessziós díj évi több tízmillió forintos bevételt jelent az államkasszának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról