Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. február 21. 17:22

Vivendi-fricska a minisztériumnak és a Matávnak: kedvezőbb ajánlat állami támogatás nélkül

A közelmúltban adtunk hírt a Vivendi új, modemeseknek szánt díjcsomagjáról, melyben 200 órányi hozzáférést kínál előfizetőinek 8900 forintért -- további telefonköltség nélkül. A Vivendié messze felülmúlja a Matáv és az Axelero hasonló ajánlatát. Az Axelero tegnap bejelentett -- márciustól előfizethető -- csomagja 100 forinttal drágább és 100 órával kevesebb hozzáférést tartalmaz.

[HWSW] A közelmúltban adtunk hírt a Vivendi új, modemeseknek szánt díjcsomagjáról, melyben 200 órányi hozzáférést kínál előfizetőinek 8900 forintért -- további telefonköltség nélkül. A Vivendié messze felülmúlja a Matáv és az Axelero hasonló ajánlatát. Az Axelero tegnap bejelentett -- márciustól előfizethető -- csomagja 100 forinttal drágább és 100 órával kevesebb hozzáférést tartalmaz.

A Vivendi ajánlata szerint egy külön telefonvonalat kap a felhasználó, melyet csak internetezésre lehet használni. Belépési díj nincs, a havidíj áfával együtt 8900 forint, internetezni pedig bármely napszakban 0-24 óráig lehet, egy hónapban mintegy 200 órát -- naponta tehát több mint hat órányi böngészésre van lehetőség. Igaz, egyéves hűségszerződést kell kötni a Vivendivel, ám ez felbontható abban az esetben, ha az előfizető ADSL-re vált. A csomag egyetlen szépséghibája, hogy csak a Vivendi szolgáltatási területein élők fizethetik elő.

A Matáv és az Axelero által kínált 100 órányi -- szintén modemes -- hozzáférést tartalmazó csomag egy hónapban 9000 forintot kóstál, mindössze 100 órányi (azaz naponta valamivel több mint három óra) internetezés lehetőségét rejti, ám csak a kedvezményes időszakban használható: hétköznap 16-24, hétvégén 7-24 óra között. Ezt a csomagot a költségvetésből támogatják percenként 77 fillérrel -- legalábbis az első 40 óráig, azaz minden előfizetett csomag 1848 forintba kerül az adófizetőknek.

Baráth Gergely, a Vivendi kormányzati kapcsolatokért felelős munkatársa lapunk érdeklődésére megerősítette, hogy a 200 órás hozzáférésre nem kapnak állami támogatást -- legalábbis egyelőre. A csomag február 1-i bevezetésekor még nem voltak ismeretesek a 25 százalékosnak mondott internetköltség-csökkenéssel kapcsolatos elképzelések, bár azt a Vivendinél is tudták, hogy a minisztérium és a Matáv között folynak tárgyalások.

Baráth szerint a 8900 forintos csomaggal nem a már meglévő előfizetőket célozták meg, de ők is áttérhetnek az új díjcsomagra. A nemrég bevezetett csomag célja kettős: azokon a vivendis területeken, ahol az ADSL nem elérhető, ott mintegy ADSL-pótlóként kínálják, illetve átvezetésnek szánták az ADSL felé -- ezért kínálják úgy a csomagot, hogy az egyéves hűségszerződést fel lehet mondani, ha az ügyfél ADSL-re vált.

Baráth szerint a Vivendi ugyan reméli, hogy sikerül megállapodni a minisztériummal: támogassa ezt a csomagot is, ám mikor azt Net 200 néven a bevezették a piacra, saját szakállukra tették, hiszen a támogatásra nem volt semmilyen garancia -- erről egyébként most is tárgyalnak az IHM-mel, várhatóan a jövő héten születik valamilyen megállapodás. Baráth szerint nem tervezik a közeljövőben a csomag megszüntetését akkor sem, ha nem sikerülne megegyezni a minisztériummal a támogatásról.

Az érdeklődés ugyanakkor mérsékelt -- árulta el Baráth, bár az előfizetők számáról nem tudott nyilatkozni. Mint lapunknak elmondta: a csomagot épp három hete kezdték értékesíteni, s különösebb kampány sem kísérte. A vállalat marketinges szakemberei szerint az internetezőknél a 6000 forint a lélektani határ. Amit ez alatt kínálnak, könnyen eladható -- ezt támasztja alá, hogy a kisebb csomagok után nagyobb az érdeklődés, ám ami 6000 forint felett van, mint a Net 200 csomag is, annak előfizetését már jobban meggondolják a felhasználók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról