:

Szerző: Barna József

2003. február 21. 09:20

Kizárólag Intel alkatrészekkel készülhetnek a Centrino noteszgépek

[Bloomberg] Az Intel Pentium-M processzorra épülő hordozható számítógépek kezdetben kizárólag az Intel lapkakészleteit használhatják, ugyanis jelenleg egyetlen alternatív gyártó sem rendelkezik a Centrino mobil technológia licencével.

Az Intel szóvivője a Bloombergnek elmondta, hogy a hivatalosan március 12-én debütáló Centrino mobil platform -- mely a Pentium-M processzorból, a hozzá tervezett chipkészletből és vezeték nélküli hálózati vezérlőből álló termékegyüttes márkaneve -- értelemszerűen kizárólag Intel lapkakészlettel társított Pentium-M processzoros rendszereket takar. Ez egyben azt is jelenti, hogy Centrino márkanévvel csak az Intel által kínált megoldásokra épülő hordozható számítógépek kerülhetnek forgalomba.

Amennyiben egy notebookgyártó mégis úgy dönt, hogy a Pentium-M processzor mellé egy rivális lapkagyártó termékeit társítja, nem használhatja a Centrino márkanevet. Egyelőre azonban egyetlen tajvani vállalat sem rendelkezik az architektúra támogatásához szükséges licencekkel, noha -- amint a szóvivő fogalmazott -- az Intel nem zárkózik el a technológia licenceinek "méltányos áron" történő értékesítésétől.

A Centrino mobil platform szívét képező, új architektúrára épülő Pentium-M processzor kezdetben 1,3 és 1,6 GHz közötti órajelű változatokban lesz elérhető, de készül belőle alacsony és ultra-alacsony fogyasztású modell is, amelyek 1,1 GHz-en, illetve 900 MHz-en működnek majd.

A Centrino platform újdonsága továbbá, hogy támogatja a vezeték nélküli kapcsolatot. A kétsávos, 802.11a és 802.11b vezeték nélküli összeköttetés 54, illetve 11 megabit/másodperc sebességű kapcsolatot jelent. Ez a megoldás visszamenőleg kompatibilis a meglévő WLAN infrastruktúrával, és lehetővé teszi hálózatok széles körének elérését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.