Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 20. 16:13

IDF, a helyszínről jelentjük: az Intel által támogatott memóriák sorsa 2003-ban és később

Az Intel Developer Forum második napján a világ legnagyobb félvezetőgyártójának részéről Kyle Fukuda, a memória platform csoport munkatársa ismertette a támogatni kívánt memóriákkal kapcsolatos rövidtávú terveket. Az előadáson jelen volt Chee Ho, az Infineon amerikai részlegének képviselője is.

Az Intel Developer Forum második napján a világ legnagyobb félvezetőgyártójának részéről Kyle Fukuda, a memória platform csoport munkatársa ismertette a támogatni kívánt memóriákkal kapcsolatos rövidtávú terveket. Az előadáson jelen volt Chee Ho, az Infineon amerikai részlegének képviselője is.

Mind Fukuda, mind pedig Ho egyetértett abban, hogy a hamarosan bevezetésre kerülő DDR400 SDRAM csak átmeneti megoldásnak tekinthető és csak rövid ideig marad a piacon. Ennek oka, hogy a DDR SDRAM specifikációk véglegesítésekor még senki sem gondolt arra, hogy a technológia segítségével 400 MHz-en működő memóriachipeket kell létrehozni, ezért még a legjobb gyártástechnológiával rendelkező chipgyártók is csak lényegesen alacsonyabb kihozatallal képesek DDR400 SDRAM-ot előállítani, mint DDR333-at. Figyelemre méltó érdekesség, hogy a stabil működés érdekében a DDR400 SDRAM-ok 2,6 Voltos feszültséget igényelnek, szemben a DDR200/266/333 specifikációnak megfelelő 2,5 Volttal.

A megnövekedett feszültség, illetve a rendkívül magas órajel igen magas energiafelvételt és hőtermelést jelent, a DDR400 SDRAM 35 százalékkal több hőt ad le, mint a DDR266. Ez okozza azt, hogy a technológia sem szerverekben, sem pedig hordozható eszközökben nem kerül majd bevezetésre, csak és kizárólag a felső kategóriás asztali számítógépekben terjedhet el és ott is csak igen korlátozottan.

A DDR400 minden problémáját megnyugtatóan fogja rendezni a DDR-II SDRAM, azonban az ilyen memóriamodulok, illetve az őket támogató chipkészletek jelenleg még csak prototípusként léteznek, kereskedelmi megjelenésük 2004 vége előtt semmiképpen sem várható. A DDR-II SDRAM chipek 1,8 Voltos feszültséget igényelnek, ezért az útitervben szereplő 400 MHz-es darabok hőtermelése -- mivel az a feszültséggel négyzetesen arányos -- alig több mint fele lesz a DDR400 SDRAM-okénak, vagyis a DDR-II nem csak asztali gépekben, hanem notebookokban és szerverekben is feltűnhet majd. Az Intel és az Infineon várakozásai szerint az első, kereskedelmi forgalomban megjelenő DDR-II SDRAM modulok 400 és 533 MHz-es órajelet támogatnak majd, de igen hamar piacra kerülhetnek ennél gyorsabb típusok is.

A DDR-II SDRAM-ot követő szabvány minden bizonnyal a DDR-III lesz, de ez jelenleg még messze áll a véglegesítéstől, a DDR-III várhatóan csak 2007-ben vagy később jelenhet meg a piacon. Fukuda szólt még a Rambus DRAM támogatásról is, szerinte az asztali gépekben és munkaállomásokban is csökken a jelentősége, az idei év végére szinte teljesen ki fogja szorítani a DDR400 SDRAM, azonban a kommunikációs berendezések piacán az RDRAM továbbra is fajsúlyos szereplő marad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról