Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. február 19. 19:07

Mi lesz az e-szeméttel?

Felmérések szerint az elektronikai szemét jelenleg a háztartási hulladék 4 százalékát teszi ki, azonban mennyisége ugyancsak gyorsan, ötévente 16-28 százalékkal növekszik: háromszor olyan gyorsan, mint az átlagos hulladék. Szakértői becslések szerint hazánkban megközelítőleg egy millió személyi számítógép, illetve egyre több laptop van mindennapi használatban. Szintén hazai adat: Magyarországon ötmilliónál több mobilkészüléket tartanak üzemben. Ha ezeknek az akkumulátorait egymás után sorba raknánk ez a sor Miskolctól Győrig tartana, vagyis ez a távolság legalább háromszáz kilométert tesz ki.

[HWSW] Felmérések szerint az elektronikai szemét jelenleg a háztartási hulladék 4 százalékát teszi ki, azonban mennyisége ugyancsak gyorsan, ötévente 16-28 százalékkal növekszik: háromszor olyan gyorsan, mint az átlagos hulladék. Szakértői becslések szerint hazánkban megközelítőleg egy millió személyi számítógép, illetve egyre több laptop van mindennapi használatban. Szintén hazai adat: Magyarországon ötmilliónál több mobilkészüléket tartanak üzemben. Ha ezeknek az akkumulátorait egymás után sorba raknánk ez a sor Miskolctól Győrig tartana, vagyis ez a távolság legalább háromszáz kilométert tesz ki.

A Magyar Demokrata Fórum képviselője, Pettkó András mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az EU szabályozás szerint a gyűjtés, a feldolgozás és az újrahasznosítás költségeit a gyártóknak, az importőröknek, vagy a kereskedőknek kell fedezniük.

Az élettartamuk végére ért számítógépek és egyéb berendezések elhelyezésére azonban még nem alakult ki a szelektív hulladékgyűjtés rendszere. A gyártók és a forgalmazók részéről már elindultak kezdeti akciók, nagy nemzetközi gyártók, illetve mobilszolgáltatók önerőből szerveznek visszagyűjtési programokat, gondoskodva az ártalmatlanításról is. Konkrét itthoni pozitív példa a KJK Kerszöv Kft. CD-lomtalanítási akciója. Egy hónap alatt 61 ezer darab feleslegessé vált CD lemezt gyűjtöttek össze és szállítottak el megsemmisíteni.


Pettkó András képviselő szemléltet: egy háztartás elektronikus hulladékai (Kép: MDF)

Az ártalmatlanítás szabályozása és az ebből következő intézkedések és forgalmazói terhek növelése alapos kormányzati előkészítést és érdekegyeztetést kíván. Ennek a munkának a megkezdése már tavaly októberben is késő volt, ám Prettkó szerint azóta sem történt semmi. Sőt, még abban sem történt előrelépés, hogy egyáltalán tisztázzák: melyik minisztérium - az informatikai, vagy a környezetvédelmi - kell, hogy foglalkozzon a megoldások kidolgozásával.

Kóródi Mária miniszter asszony nem tudott érdemben válaszolni e hét hétfőjén az országgyűlésben neki intézett kérésre: mi lett a mobiltelefonok akkumulátorainak begyűjtésére hirdetett programból? Végül úgy magyarázta a sikertelenséget, hogy a figyelemfelhívó akciók szervezése és végrehajtása nem a minisztérium feladata.

A frakció egyeztetett álláspontja szerint, ha az IHM, vagy a környezetvédelmi minisztérium nem nyújtja be még ebben az évben az elektronikus hulladékgazdálkodásra vonatkozó törvényjavaslatot, akkor a Magyar Demokrata Fórum képviselő csoportja fogja megtenni. A szakértői szintű munka már elkezdődött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról