Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. február 19. 15:18

Megjelent a Netscape 7.02 -- nem lesz magyar nyelvű változat

Tegnap megjelent a Netscape 7-es sorozatának legújabb verziója, a 7.02-es. A mostani kiadás kevés újdonságot tartalmaz; új Flash és Java plug-innel gazdagodott a Windowshoz kiadott változat, s a fejlesztők szerint stabilabb és biztonságosabb lett a böngésző. Az új verzió kiadásának igazi hírértékét egy szomorú bejelentés adja: immár biztos, hogy a Mozilla böngészőt magyarító FSF csapat nem ad ki magyar nyelvi fájlt a Netscape-hez.

Netscape [HWSW] Tegnap megjelent a Netscape 7-es sorozatának legújabb verziója, a 7.02-es. A mostani kiadás kevés újdonságot tartalmaz; új Flash és Java plug-innel gazdagodott a Windowshoz kiadott változat, s a fejlesztők szerint stabilabb és biztonságosabb lett a böngésző. Az új verzió kiadásának igazi hírértékét egy szomorú bejelentés adja: immár biztos, hogy a Mozilla böngészőt magyarító FSF csapat nem ad ki magyar nyelvi fájlt a Netscape-hez.

Mint ismeretes, a Netscape 7-es sorozata a Mozilla böngészőre épült. A nyílt forráskódú Mozilla 1.0-ás verziót a Netscape fejlesztői saját dizánjukkal öltöztették fel, valamint kibővítették a böngészőt néhány kereskedelmi funkcióval, s ami esetünkben a legfontosabb: saját licencfeltételeket dolgoztak ki.

Tímár András, az FSF magyarországi alapítványának koordinátora szerint a Netscape licenc megtiltja a böngésző módosítását -- márpedig a fordítás annak számít -- s bár a Netscape fejlesztők sem értenek egyet a licenc ezen passzusával, a vállalat nem tette egyértelművé álláspontját, noha a honosításban érdekeltek hónapokkal ezelőtt már felvetették a problémát.

Tímár jelezte: a Mozilla forrása nyílt, a korábbi fordítások pedig jelentősen megkönnyítik a munkát, a Netscape honosításával tehát bárki próbálkozhat. A Mozilla-fordítás során szerzett tapasztalatokat ipedig Tímár szívesen megosztaná a jelentkezőkkel. Korábban egyébként a Netscape 7.0 PR 1-hez megjelent már magyar nyelvi fájl, igaz, az csak a Mozillával közös modulok fordítását tartalmazta.

Hamis lenne ugyanakkor azt a látszatot kelteni, hogy a magyar nyelvű Netscape iránt tömeges igény mutatkozik. Több felmérés szerint is 10 százalék alá apadt az összes alternatív böngészőt (Netscape 4, 7, Mozilla, Opera, Konqueror stb.) használók aránya, s nyilvánvaló, hogy a Netscape előretörését nem a magyar nyelvű változat kiadása fogja elősegíteni.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a Mozilla fordítói sem számítottak akkora érdeklődésre a magyar változat iránt, amekkorát végül tapasztaltak: a Mozilla hivatalos weboldaláról a nyelvi fájlt és a magyar telepítőt eddig összesen hatezren, a fordítók hazai oldaláról pedig a nyelvi fájlt tizenötezren, a telepítőt kilencezren töltötték le -- az első kiadástól kezdődően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról