Szerző: Barna József

2003. február 19. 08:31

Elbocsátások a Micronnál

A Micron Technology tegnap közölte, hogy a költségek csökkentése érdekében megválik alkalmazottainak 10 százalékától. A világ második legnagyobb memóriagyártó vállalata 1985 óta nem kényszerült hasonló mértékű elbocsátásokra.

A Micron Technology tegnap közölte, hogy a költségek csökkentése érdekében megválik alkalmazottainak 10 százalékától. A világ második legnagyobb memóriagyártó vállalata 1985 óta nem kényszerült hasonló mértékű elbocsátásokra.

A jelenleg világszerte 18 000 főt foglalkoztató Micron még a héten értesíti az érintett 1800 dolgozót munkahelyük megszüntetéséről. A bejelentés kapcsán Steve Appleton elnök-vezérigazgató a következőket nyilatkozta: "Továbbra is bízunk a vállalat és az iparág hosszú távú növekedésében. E lépések javítják a költségstruktúránkat, valamint lehetővé teszik, hogy a termékportfoliónkra koncentráljunk és új technológiákat vezessünk be."

A Micron egyebek mellett a rendkívül agresszív memóriapiaci árverseny miatt kényszerül megválni dolgozóitól. A vállalat szerint azonban a dél-koreai memóriagyártók tehetőek felelőssé a kialakult helyzetért. Amint az ismert, a Micron tavaly a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál tett panaszt a Samsung és a Hynix piaci magatartásával kapcsolatban. A beadvány szerint a két dél-koreai gyártó versenyellenes módon jutott jelentős állami támogatáshoz, ami lehetővé tette számukra, hogy a versenytársak árainál és a gyártási költségeknél olcsóbban fogalmazzák DRAM-chipjeiket.

A Micron egyben közölte, hogy várhatóan leállítja egyes tervezés alatt álló termékek fejlesztését, noha ezekkel kapcsolatban részleteket nem árult el. A vállalat ugyanakkor folytatja üzemeinek fejlesztését, és minél hamarabb szeretne áttérni a 0,11 mikronos gyártástechnológiára a jelenleg használt 0,13 mikronról. A Micron a múlt hónapban 500 millió dollár értékben bocsátott ki kötvényeket a gyártástechnológiai fejlesztések finanszírozására.

A Micron tegnap tőzsdezárás után számolt be az elbocsátásokról. A vállalat részvényárfolyama a rendes kereskedésben 3 centtel 7,17 dollárra csökkent. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 6,60 és 39,50 dollár között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról