HWSW

Begyűjti a már nem használt Epson hardvereszközöket az Epson America

[News.com] Az Epson America felhívást tett közzé internetes honlapján az amerikai vásárlók, felhasználók számára. Az elmúlt napokban indíttott újrahasznosítási program keretében az Epson begyűjti a már használaton kívüli kamerákat, szkennereket, nyomtatókat és egyéb Epson termékeket.

[News.com] Az Epson America felhívást tett közzé internetes honlapján [1] az amerikai vásárlók, felhasználók számára. Az elmúlt napokban indíttott újrahasznosítási program keretében az Epson begyűjti a már használaton kívüli kamerákat, szkennereket, nyomtatókat és egyéb Epson termékeket.

Az Epson America a postázás, beküldés költségét 10 dolláros összegig állja, valamint további 5 dolláros kupont ad a felhasználó számára, melyet a cég online üzletében lehet levásárolni. Az Epson előtt a HP indított hasonló újrafelhasználási akciót a tengerentúlon.

Egy nemrég készült felmérés szerint Magyarországon mintegy 1,5 millió személyi számítógép és több mint 6 millió mobiltelefon van napi használatban. Az elemzések szerint az eszközök száma folyamatosan bővül, egyes területeken még nagy ugrások is várhatók (például notebook-ok terjedése, DVD). Éppen ezért egyre időszerűbb kérdés az elektronikus termékek használatával kapcsolatban a keletkező hulladék kezelése.

A számítástechnikai hulladék mennyisége -- a mobiltelefonokhoz hasonlóan -- az erkölcsi élettartam csökkenése, valamint a felhasználók körének bővülése következtében folyamatos, egyre gyorsuló növekedést mutat. Magyarországon jelenleg az évente lecserélt 2,5 millió mobiltelefon mellett körülbelül 100-150 ezer számítógép és mintegy 20-30 ezer monitor kerül ki a használatból.

Az elektronikai veszélyes hulladékok kezelésének törvényi szabályozása azért is sürgető feladat, mert a várható 2004.-es Európai Uniós csatlakozás esetén, 2005. január 1-jétől kötelezővé válik Magyarország számára az ilyen hulladékok szabályozott begyűjtése, kezelése. Amennyiben nem születik meg az erre vonatkozó magyar szabályozás, úgy számunkra kötelezővé válik az EU-normák feltétlen érvényesítése. Erre azonban nem tud felkészülni addigra sem a magyar környezetvédelem.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://www.epson.com/recycle
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/19944/begyujti-a-mar-nem-hasznalt-epson-hardvereszkozoket-az-epson-america.html
Író: Ady Krisztián ()
Dátum: 2003. február 14. 13:59
Rovat: vállalati it