Szerző: Barna József

2003. február 13. 15:00

Mobiltelefonokba szánt integrált chipet jelentett be az Intel

A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata ma bejelentette a vezeték nélküli Internet egy lapkán (wireless-Internet-on-a-chip) technológiát alkalmazó új architektúráját. Az Intel reményei szerint a jövő okos mobiltelefonjaiban ilyen integrált processzorok teljesítenek majd szolgálatot. Néhány távol-keleti gyártó máris jelezte, felhasználja az új architektúrát.

[HWSW] A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata ma bejelentette a "vezeték nélküli Internet egy lapkán" (wireless-Internet-on-a-chip) technológiát alkalmazó új architektúráját. Az Intel reményei szerint a jövő okos mobiltelefonjaiban ilyen integrált processzorok teljesítenek majd szolgálatot. Néhány távol-keleti gyártó máris jelezte, felhasználja az új architektúrát.

A 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott, PXA800F névre keresztel mobil processzort olyan hordozható kommunikációs eszközökbe szánja a gyártó, melyek hang- és internetes adatátvitelre egyaránt képesek. Az integrált architektúra egyetlen szilíciumlapkán tartalmazza az eltérő tervezési és gyártási folyamatokat igénylő funkciókat, így a digitális processzort, a memóriát és a kommunikációs processzort.

Joe LaValle, az Intel vezeték nélküli kommunikációs részlegének értékesítési igazgatója a Reutersnak elmondta, hogy a mobiltelefonokban használt lapkák piaca egy jelentős, több tízmilliárd dollár forgalmat termelő piac, ahol az Intel meghatározó szereplővé kíván válni. A vállalat tervei szerint az új processzornak köszönhetően a jelenleg még csupán a csúcskategóriás készülékekben megtalálható funkciók (így színes kijelző, multimédiás képességek, internet-hozzáférés) teljesen hétköznapi szolgáltatásokká válhatnak.

A PXA800F tartalmaz egy alacsony fogyasztású, 312 MHz-en futó Xscale processzort, 4 Mbyte integrált flash memóriát és 512 kbyte SRAM-ot. Emellett a lapkán található egy 104 MHz-es, az Intel MicroSignal architektúrájára épülő jelprocesszor, és annak kiegészítéseként 512 kbyte integrált flash memória, valamint 64 kbyte SRAM. A chip vállalat közleménye szerint így teljes megoldást nyújt a GSM és GPRS funkciók ellátáshoz.

A bejelentés napján több távol-keleti gyártó -- így a MiTAC, a Wistron, a Maxon, a TCL és a Legend Group -- is közölte, hogy felhasználja az Intel új processzorát. Az Intel ugyanakkor a vezető mobilgyártókkal is tárgyalásokat folytat a lapka felhasználásáról. Egyelőre azonban a Nokia, a Motorola, a Samsung, a Siemens és a Sony Ericsson nem álltak az új architektúra mellé. A processzort használó telefonok az Intel becslései szerint 100 és 200 dollár közötti áron kerülhetnek forgalomba.

A mobiltelefonokban használatos chipek piacának 50 százalékát birtokló Texas Instruments is kínál olyan lapkákat, melyek több funkciót integrálnak egyetlen chipbe, azonban az Intel megoldásához hasonló termékkel csak a jövő évben jelentkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról