Szerző: Ady Krisztián

2003. február 14. 11:05

A Lucent akár 20-24 megabit/s adatátviteli sebességet is elérhetőnek tart a mobil kommunikációban

[Lucent Technologies] A Lucent Technologies sajtóközleményben jelentette be, hogy a cég kutatói kifejlesztették a világ első High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) szabványnak megfelelő turbó dekóder chip architektúrát, valamint nyilvánosságra hozták az általa elérhető sávszélesség adatokat. A Bell Labs laboratóriumaiban megszületett chip nagyságrenddel nagyobb adatátvitelt tesz lehetővé mobilterminálok között a jelenlegi megoldásoknál. Az International Solid State Circuits Conference (ISSCC) konferencián is bemutatott chip segítségével maximum 24 megabit/s adatátviteli sebesség érhető el.

[Lucent Technologies] A Lucent Technologies sajtóközleményben jelentette be, hogy a cég kutatói kifejlesztették a világ első "High Speed Downlink Packet Access" (HSDPA) szabványnak megfelelő "turbó dekóder" chip architektúrát, valamint nyilvánosságra hozták az általa elérhető sávszélesség adatokat. A Bell Labs laboratóriumaiban megszületett chip nagyságrenddel nagyobb adatátvitelt tesz lehetővé mobilterminálok között a jelenlegi megoldásoknál. Az International Solid State Circuits Conference (ISSCC) konferencián is bemutatott chip segítségével maximum 24 megabit/s adatátviteli sebesség érhető el.

A HSDPA szabvány az "Universal Mobile Telecommunications System" (UMTS) spektrum-szórásos technológia, más néven "Wideband Code Division Multiple Access" (W-CDMA) továbbfejlesztése. A chip nem csak az első generációs HSDPA rendszereket támogatja, melyek 5-10 mbit/s átviteli sebességet ígérnek, de a jövő "Multiple-Input/Multiple-Output" (MIMO) HSDPA rendszereihez is adaptálható, melyek akár 20 mbit/s adatátvitelt is lehetővé tesznek.

A chip fejlett hibajavító technológia és tömörítés segítségével éri el a kimagasló sebességet, melyek hibamentes adatátvitelt biztosítanak alacsony chip-órajelen és teljesítményen is. Az adatátvitel sebessége, az adatcsomagok mérete emellett menet közben is változtatható, mely az egyik legnagyobb előnye a HSDPA technológiának.

Az új chipet a Bell Labs azon ausztráliai kutatócsoportja fejlesztette ki, mely tavaly októberben mutatta be a "Layered Space Time" (BLAST) MIMO technológiát a harmadik generációs mobil kommunikáció számára. A BLAST chip segítségével 19,2 megabit/s letöltési sebesség érhető el a harmadik generációs mobilhálózatokon.

A turbó dekóder chip teljesítménye az alkalmazási területhez igazítható, optimális fogyasztást biztosítva a különböző felhasználási módokhoz. Egy irodában, álló helyzetben kommunikáló chip kisebb teljesítménnyel is képes lehet ugyanolyan adatátviteli sebességet elérni, mint egy mozgó autóban kommunikáló mobil eszköz.

A Lucent turbó chipje már licencelhető az UMTS/HSDPA eszközöket készítő gyártók számára, további technikai információ a Bell Labs által készített PDF-dokumentumban olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról