:

Szerző: Barna József

2003. február 18. 18:57

Gartner: az idén tovább bővül a PC-piac

[CNET] A gazdasági bizonytalanság ellenére a globális PC-piac enyhe növekedés elé néz az idei évben, áll a Gartner Dataquest piackutató vállalat által ma kiadott jelentésben.

[CNET] A gazdasági bizonytalanság ellenére a globális PC-piac enyhe növekedés elé néz az idei évben, áll a Gartner Dataquest piackutató vállalat által ma kiadott jelentésben.

A cég becslése szerint az év első negyedévében a világszerte értékesített PC-k darabszáma eléri a 33,2 milliót, ami 4,8 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az év egészében a globális PC-forgalom várhatóan 7,9 százalékkal 138,7 millió darabra nő majd. Tavaly az eladott darabszám mindössze 1,5 százalékkal emelkedett a korábbi évhez képest.

Azonban a piackutató vállalat felhívja a figyelmet arra is, hogy a prognózist számos kiszámíthatatlan tényező boríthatja fel. "2003-ban az Egyesült Államok és Irak konfliktusának kimenetele határozza meg alapvetőn a gazdasági fellendülés időzítését, ez pedig kihat a PC-eladásokra. A közeljövő bizonytalan gazdasági kilátásai rossz hatással vannak a vásárlói bizalomra és a vállalati PC-vásárlásokra" -- mondta George Shiffler, a Gartner elemzője.

A Gartner prognózisa többé-kevésbé összecseng az IDC által korábban közétett jóslattal. Az IDC szerint az idén a PC-forgalom 8 százalékkal 147,5 millió darabra növekszik (az IDC a Gartnerétől eltérő módszertant alkalmaz). Egy azonban biztos, a becsült növekedés jelentős előrelépés lenne a tavalyi gyenge növekedéshez és a 2001-es 5 százalékos visszaeséshez képest.

A Gartner meglátása szerint a PC-k lecserélése és az új PC-k vásárlása azért alakul gyengébben az átlagnál, mert hiányoznak a fontos új szoftverek és alkalmazások. Mind az otthoni, mind pedig a vállalati felhasználók hosszabb ideig, 4-5 évig is megtartják számítógépeiket. Ráadásul a gazdasági bizonytalanság miatt elsősorban az olcsóbb számítógépek a kelendőek, ám még a legolcsóbb modellek is bőségesen elegendő számítási kapacitással rendelkeznek a felhasználók igényeinek kielégítésére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.