Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 10. 16:41

Network Computing 03: A Sun bejelentette 12 processzoros V1280 UNIX-szerverét

A Sun Microsystems bejelentette középkategóriás, 12 processzoros, rackbe építhető szerverét, a Sun Fire V1280-at. A dinamikus rekonfigurálhatóságot kínáló szervert a Sun mainframe rehosting , szerverkonszolidációs, valamint számításigényes műszaki feladatok elvégzésére ajánlja. A vállalat szerint a V1280 piaci vetélytársainál akár 15 százalékkal alacsonyabb birtoklási összköltséget (TCO) kínál.

A Sun Microsystems bejelentette középkategóriás, 12 processzoros, rackbe építhető szerverét, a Sun Fire V1280-at. A dinamikus rekonfigurálhatóságot kínáló szervert a Sun mainframe rehosting, szerverkonszolidációs, valamint számításigényes műszaki feladatok elvégzésére ajánlja. A vállalat szerint a V1280 piaci vetélytársainál akár 15 százalékkal alacsonyabb birtoklási összköltséget (TCO) kínál.

A Sun Fire V1280 rekorderedményt ért el a SPECjAppServer2001 benchmarkban, illetve közel lineáris skálázhatóságról tett tanúbizonyságot a SPEC CPU2000 teljesítménytesztben. A szerver legfeljebb 12 darab 900 MHz-es UltraSPARC III processzorral, akár 96 Gbyte memóriával is rendelhető és 9,6 Gbyte/sec rendszersávszélességgel rendelkezik.

A Sun Microsystemshez közeli források szerint a Sun Fire V1280 megjelenése már számos esetben csúszott, a cég webhelyén rövid ideig elérhető dokumentum tanúsága szerint az utolsó kitűzött dátum 2002 szeptembere volt. Egy magát megnevezni nem kívánó szakértő szerint a késés oka, hogy a cég nem tudta a felső kategóriás rendszereiben használt alaplapot megfelelően áttervezni, hogy az beférjen a kisebb számítógépházba.

A Sun Fire V1280 előre telepített Solaris operációs rendszert tartalmaz és természetesen jár hozzá a teljes Sun ONE szoftverporfolió. A rendszer természetesen támogatja a Sun Cluster 3.0 technológiát, amelynek segítségével automatikus hibakeresés és helyreállítás végezhető el.

Alapkiépítésben a Sun Fire V1280 szerver 4 darab 900 MHz-es UltraSPARC III processzort, 8 Gbyte memóriát, 2 Gigabit Ethernet vezérlőt, 2 redundáns tápegységet, egy DVD-ROM meghajtót, valamint 2x36 Gbyte merevlemezt tartalmaz. Az alapkonfiguráció listaára 79,995 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról