Szerző: Vörös Péter

2003. február 10. 08:49

Tavaly a tajvani Quanta gyártotta a világon a legtöbb laptopot

[CNET] A tajvani Quanta szerződéses gyártó több notebookot gyártott tavaly, mint bármely más PC-gyártó a világon, folytatódik a tevékenység-kihelyezés (outsourcing) szerepének növekedése a PC-ipar ezen szegmensében.

[CNET] A tajvani Quanta szerződéses gyártó több notebookot gyártott tavaly, mint bármely más PC-gyártó a világon, folytatódik a tevékenység-kihelyezés (outsourcing) szerepének növekedése a PC-ipar ezen szegmensében.

A világ legnagyobb szerződéses notebookgyártója tavaly 5,4 millió hordozható számítógépet gyártott, ez 22,8 százalékos növekedés 2001-hez képest, áll az iSuppli piackutató cég múlt héten közzétett jelentésében. A laptopok túlnyomó többsége multinacionális PC-gyártók (például a Hewlett-Packard, a Dell Computer és a Sharp) részére készült.

A Quanta legnagyobb tajvani riválisa a Compal, amely 4,1 millió notebookot gyártott 2002-ben, ez 72,7 százalékos (!!) emelkedés 2001-hez viszonyítva. A Compal legnagyobb részt szintén multinacionális PC-gyártók részére állította elő a laptopokat.

Annak ellenére, hogy emelkedik Kína, Malajzia és más országok szerepe az IT outsourcing piacon, Tajvan továbbra is őrzi vezető helyét, sőt növeli piaci részesedését több területen. Az iSuppli jelentése szerint a szigetországban készített laptopok a tavaly összesen gyártott hordozható számítógépek körülbelül 65 százalékát tették ki, szemben a 2001-es 58 százalékkal.

A növekedés mögött álló egyik tényező az, hogy megváltozott a szerződéses gyártók által elvégzett munka jellege. Korábban a multinacionális ügyfelek által készített tervek (blueprintek) alapján gyártották le a notebookokat. Ma a megrendelők átadják a teljesítményspecifikációkat és a szerződéses gyártók (mint például a Quanta, a Compal és a Wistron) megtervezik és legyártják a laptopokat, valamint más műszaki szolgáltatásokat végeznek.

Bár a HP, a Dell és más multinacionális cégek továbbra is saját maguk gyártják számítógépeik egy részét, a trend az, hogy nő a szerződéses gyártók szerepe.

A legtöbb multinacionális cég gyárakat épít Kínában, hogy kihasználja az olcsó munkaerő nyújtotta előnyöket. Carter Tseng, a tajvani szkennergyártó Microtek elnök-vezérigazgatója szerint tavaly a laptopok gyártási költsége 25 dollárral volt alacsonyabb Kínában, mint Tajvanon.

Az iSuppli szerint ennek ellenére a munka egy része Kínából Tajvanra áramlik át, számos kínai PC-gyártó rendel laptopokat Tajvanról. A Quanta például jelentős megrendeléseket kapott a legnagyobb kínai PC-gyártótól, a Legendtől, amely a kínai laptoppiac 30 százalékát uralja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról