Szerző: Barna József

2003. február 7. 09:46

IBM-kezdeményezés a himlőkutatás előmozdítására

[Mmd] Az IBM, a United Devices és az Accelrys bejelentett egy új gyógyszerek

[Mmd] Az IBM, a United Devices és az Accelrys bejelentett egy új gyógyszerek kifejlesztésére irányuló, világméretű kutatástámogatási projektet, amely a himlővírus ellenszerének megtalálását célozza. A projekt motorja egy masszív számítógépes grid lesz, amely a szervezők reményei szerint világszerte több millió komputertulajdonos számára teszi lehetővé, hogy kihasználatlan számítógépes erőforrásaival hozzájáruljon a himlő elleni gyógyszerek széles skálájának kifejlesztéséhez. A Himlőkutatási Grid Projekt (Smallpox Research Grid Project) eredményeit az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumához, a védelmi miniszter hivatalához továbbítják.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) és a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint jelenleg nincs megfelelő gyógyszer a himlő fertőzést követő kezelésére. A megelőzés egyetlen módja a védőoltás. A rutinszerű oltásokat azonban a himlő leküzdését célzó WHO-program bevezetésekor, 1972-ben beszüntették.

A Himlőkutatási Grid Projekt az IBM, a United Devices, az Accelrys és az Evotec OAI technológiáira és szolgáltatásaira épül. Ezeket a kereskedelmi forgalomban is beszerezhető technológiákat és szolgáltatásokat jelenleg számos gyógyszeripari és biotechnológiai terméket gyártó cég használja a gyógyszerek felfedezésének és kifejlesztésének tökéletesítése és felgyorsítása céljából. A grid-számítástechnikának nevezett, újonnan megjelenő technológia lehetővé teszi, hogy a kutatók a nagyobb kutatási projektek keretében egyesítsék számítógépes erőforrásaikat, úgymint a feldolgozási és tárolási kapacitást vagy a hálózati sávszélességet.

A projektben a várakozások szerint több mint két millió személyi számítógép lesz majd összekapcsolva egyfajta masszív virtuális szuperszámítógéppé. A projekt a számítógépes kémia módszereit használja fel 35 millió potenciális gyógyszermolekula és a himlővírus számos, megcélzott proteinje közötti kémiai kölcsönhatások elemzéséhez egy hatékony vírusölő gyógyszer kutatása keretében, amely alkalmas lehet a himlő kezelésére a fertőzést követően is.

A Himlőkutatási Grid Projektbe a www.grid.org címen található képernyővédő letöltésével lehet bekapcsolódni. Ez a program -- akárcsak a United Devices rákkutatási és lépfene-kutatási szoftvere -- a háttérben fut és a számítógép szabad kapacitását használja fel az adatok feldolgozására. A feldolgozás befejezése után a program az eredményeket visszaküldi a United Devices IBM-infrastruktúrára épülő adatközpontjába, majd új adatokat hív le elemzés céljára. Az új adatok feldolgozása az önálló számítógépeken folyik majd, az eredmények visszaküldésére pedig akkor kerül sor, amikor a számítógép-felhasználó legközelebb fellép az internetre.

A Himlőkutatási Grid Projekt IBM-infrastruktúrára támaszkodik, amely többek között IBM eServer p690-eseken és IBM Shark Enterprise Storage szervereken futó DB2 adatbázis-szoftvert tartalmaz. A United Devices Global MetaProcessor Platform a DB2-t kizárólag hoszt adatbázisrendszerként használja. A DB2 15 millió SQL-lekérdezést kezel majd naponta, a több milliárd virtuális gyógyszertesztet elemző mintegy két millió személyi számítógép által rendelkezésre bocsátott adatok mindenre kiterjedő vizsgálata során. A Himlőkutatási Grid Projektben alkalmazott technológia egyike az IBM által a múlt héten bejelentett tíz, már megvásárolható grid-alapú terméknek. Egész pontosan ez egy Analytics Acceleration Grid, az élettudományok számára kínált termék.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról