:

Szerző: roberto

2003. február 3. 23:32

Közös irányelvek a KDE és GNOME felületek fejlesztéséhez

[Slashdot, Footnotes, HWSW] Úgy tűnik, hogy kialakulóban

[Slashdot, Footnotes, HWSW] Úgy tűnik, hogy kialakulóban van valamiféle együttműködés a két nagy linuxos dekstop, a KDE és a GNOME fejlesztői között a két környezet grafikus felületeinél alkalmazandó irányelvek kidolgozására. Néhány fejlesztő a hétvégén bejelentette, hogy olyan felületfejlesztési irányelveket (Human Interface Guidelines) fognak közösen kidolgozni, amelyeket mind a GNOME, mind a KDE projekt felhasználhat a munkakörnyezetek következő változatainak készítése során.

"Minél egyszerűbbé tesszük a fejlesztők számára ezeknek az irányelveknek a követését, annál jobbak lesznek a nyílt forráskódú asztali rendszerek" -- vallják az együttműködés kezdeményezői. Mivel a KDE alkalmazásai gyakran GNOME alatt futnak, vagy épp fordítva, a programozóknak könnyen elérhető, egységes irányelvekre van szükségük minden olyan munkakörnyezethez, ahol alkalmazásaik valószínűleg futni fognak.

Az együttműködésből rengeteg előny származhat az egységes megjelenésen túl is: például a felhasználók gyorsabban tanulhatják majd meg a különféle programok használatát. A készülő dokumentumban várhatóan lesznek olyan részek is, amelyek teljesen függetlenek lesznek a munkakörnyezettől, illetve az ahhoz használt eszközkészlettől. A munka koordinálására már egy levelezési listát is felállítottak a listman.redhat.com-on.

Az irányelvekkel foglalkozó csoport tagja egyébként az a Havoc Pennington is, aki a Red Hat Linux 8.0 egységesített BlueCurve felületének volt az egyik fejlesztője. Minden jel arra mutat, hogy a Linuxon lassan beköszönt a hasonló megjelenésű és működésű grafikus felületek régóta várt korszaka.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról