Szerző: Barna József

2003. február 3. 19:23

Az Intel felszámolja egyik leányvállalatát

[CNET] Az Intel a múlt hét végén jelentette be, hogy felszámolja mobil hálózati kiegészítőket fejlesztő leányvállalatát, a Xircomot. A lépés része a félvezetőgyártó óriásvállalat működését racionalizáló intézkedéseknek.

[CNET] Az Intel a múlt hét végén jelentette be, hogy felszámolja mobil hálózati kiegészítőket fejlesztő leányvállalatát, a Xircomot. A lépés része a félvezetőgyártó óriásvállalat működését racionalizáló intézkedéseknek.

Az Intel szóvivője a CNET-nek elmondta, hogy a cég bezárja a kaliforniai Thousand Oaksban található irodát, mely korábban a Xircom központi épülete volt, az alkalmazottakat pedig átcsoportosítják. A körülbelül 200 dolgozónak néhány hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy új munkahelyet találjanak maguknak a vállalaton belül, vagy távozhatnak a cégtől.

A Xircom mobil eszközökben használatos hálózati kártyákat forgalmazott. Az Intel 2001 januárjában vásárolta fel a vállalatot 748 millió dollárnyi készpénzért és leányvállalataként működtette tovább. Akkor a Xircomnak 1900 alkalmazottja volt, éves árbevétele pedig 492 millió dollárt tett ki. A technológiai szektor mélyrepülésének időszakában azonban az Intel több olyan részlegét is felszámolta, melyek nem tartoztak fő tevékenységi köréhez. A vállalat 1999 és 2001 között 35 céget vásárolt fel összesen 11 milliárd dollár értékben.

A szóvivő közölte, hogy az iroda bezárásának ellenére a fejlesztőmérnökök és az alkalmazottak nagy része várhatóan az Intel kötelékében marad, ahogy az akvizíció révén megszerzett technológiák felett is a cég rendelkezik. A Xircom termékei egyelőre még kaphatóak, tette hozzá.

Amint arról beszámoltunk, az Intel tavaly novemberben 15 millió dolláros kártérítést volt kénytelen kifizetni leányvállalata nevében. A szabadalombitorlási pert a 3Com kezdeményezte 2000 májusában az akkor még önálló Xircom ellen, melyet egy évvel később vásárolt fel az Intel. Az eljárás idején a bíróság több Intel Xircom hálózati termék forgalmazását is megtiltotta. Végül a vita peren kívüli megegyezéssel és keresztlicenc-megállapodással ért véget, és az Intel kártérítést fizetett a 3Comnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról