Szerző: Ady Krisztián

2003. február 3. 12:28

A JVC bemutatta a világ első általános piacra szánt, nagy felbontású HD-kamkorderét

[JVC] Bejelentette a világ első fogyasztói piacra szánt, nagy felbontású Hi-Def kamkorderét a JVC America. A GR-HD1 digitális kamera az első általános felhasználásra szánt professzionális HD-kamkorder.

[JVC] Bejelentette a világ első "fogyasztói" piacra szánt, nagy felbontású Hi-Def kamkorderét a JVC America. A GR-HD1 digitális kamera az első általános felhasználásra szánt professzionális HD-kamkorder.

A termék bemutatásával egyelőre a JVC az egyetlen, mely a piac számára valódi, ATSC is szabványnak megfelelő HD-tartalom felvételére képes kamkordert kínál. A GR-HD1 miniDV kazettára képes rögzíteni NTSC vagy ATSC HDTV szabványú felvételeket. A rögzített anyag normál, 4:3 képarányú 480i (váltott képsoros, 480 sor felbontású, DV tömörítésű) vagy 16:9 arányú 480/60p (progresszív, 30 kép), valamint 16:9 képarányú 720/30p, progresszív, MPEG-2 tömörítésű lehet.

A lejátszás során ezek a felvételek 480i (NTSC), 480/60p, 720/60p, 1080i (ATSC) formátumban játszhatók le, lényegében bármilyen kijelzőn, a legnagyobb HDTV-kkel bezárólag. A digitális i.Link kimeneten 480i (NTSC) és 480/60p, 720/30p (ATSC) felvételek küldhetők a D-VHS készülékekre.

A kiváló felbontást az új fejlesztésű, 1/3"-os, 1,18 millió pixel felbontású progresszív CCD-érzékelővel éri el a JVC. A kamera emellett 10x-es optikai zoommal, optikai képstabilizátorral, forgatható színes LCD-kijelzővel, manuális és automatikus fókusszal, fehéregyensúly állítási lehetőséggel és egyéb kényelmi funkciókkal rendelkezik, melyeket a felső kategóriás kamkordereknél már megszokhattunk.

Az MPEG-2 tömörítésnek köszönhetően a MiniDV kazettára HD-tartalom rögzítése esetén is ugyanolyan időtartamban rögzíthetünk felvételeket, mint a normál DV-formátum használatakor.

A GR-HD1 kamerához a JVC mellékeli az MPEG Edit Studio Pro LE szerkesztőalkalmazást is, valamint az ImageMixer DVD DVD-készítő szoftvert, mellyel 16:9 képarányú progresszív DVD-lemezeket írhatunk felvételeinkből. A májustól elérhető digitális kamkorder ajánlott ára 3499,95 dollár lesz, mely a kamera tudásához viszonyítva meglepően kedvező ár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról