:

Szerző: Vörös Péter

2003. február 3. 08:12

Az Applied Materials negyedéves megrendelései alacsonyabbak voltak a vártnál

James C. Morgan
James C. Morgan
[Bloomberg, WSJ] A félvezetőgyártásban használt berendezések legnagyobb gyártója, az Applied Materials pénteken bejelentette, hogy várakozásai szerint a január 26-án zárult első pénzügyi negyedévben a megrendelések jelentősen alacsonyabbak voltak a célkitűzéseknél.

Az első pénzügyi negyedévben a megrendelések körülbelül 35 százalékkal estek vissza a negyedik negyedévhez képest -- korábban 20 százalékos csökkenésre számított a cég. A negyedik negyedéves rendelésállomány 1,56 milliárd dollár volt, így az első negyedévben 1,01 milliárd dollár körül voltak a megrendelések.

James C. Morgan, az Applied Materials elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a visszaesés oka az, hogy az ügyfelek elhalasztják tőkeberuházásaikat a továbbra is gyenge gazdasági helyzet és a geopolitikai bizonytalanságok miatt.

"Visszatekintve mindig okosabb az ember, és mondhatja, hogy a cég lehetett volna sokkal óvatosabb az előrejelzésekkel kapcsolatban" -- mondta Mark Fitzgerald, a Banc of America Securities elemzője. Fitzgerald szerint valószínűnek tűnik, hogy az Applied Materials egészen az utóbbi időkig nem volt biztos a megrendelések alakulását illetően, ezért jelentették be csak most a rendelések csökkenését.

John Geraghty, a Gerard Klauer Mattison & Co. elemzője rámutatott arra, hogy az Applied Materials már novemberben figyelmeztette a Wall Streetet azzal kapcsolatban, hogy gyenge negyedév várható a megrendeléseket illetően: a cég akkor 20 százalékos visszaesést jelzett előre.

Az utóbbi hónapokban a félvezetőgyártó cégek csökkentették tőkeberuházási költségvetésüket, mivel gyenge a kereslet az olyan termékek iránt, mint a PC-k és a távközlési berendezések. A félvezetőgyártásban használt berendezéseket gyártó ipar általában a technológiai szektor átfogó helyzetének egyik vezető mutatója.

Az Intel néhány héttel ezelőtt jelentette be, hogy csökkenti tőkeberuházási kiadásait az idén. A cég arra számít, hogy 2003-ban 3,5-3,9 milliárd dollárt fog költeni új berendezésekre, ez jóval alacsonyabb mint tavaly, amikor a vállalat még úgy vélte, hogy 4,7 milliárd dollárt tesz félre ilyen célokra.

November 13-án az Applied Materials bejelentette, hogy negyedik negyedéves nyeresége részvényenként 9 cent volt. A cég azt is közölte, hogy az első pénzügyi negyedévben "némi" veszteség várható, aminek fő oka az, hogy továbbra is gyenge helyzetben van a félvezetőipar.

Az elhúzódó visszaesés miatt a cég november elején 1750 állást (a globális létszám 11 százalékát) szüntetett meg. Az utóbbi 14 hónapban a vállalat 5500 alkalmazottat bocsátott el, a költségcsökkentés javította a vállalat eredményét.

A cég egyre nehezebben jut nagy megrendelésekhez. A negyedik pénzügyi negyedévben 19 ügyfél adott le 10 millió dollárnál nagyobb összegű megrendelést, a harmadik pénzügyi negyedévben ez a szám még 26 volt.

Az Applied Materials részvényárfolyama pénteken 98 centtel (7,57 százalékkal) 11,97 dollárra esett vissza a Nasdaqon. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 10,26-27,95 dollár között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.