Szerző: Vörös Péter

2003. február 2. 15:15

A beszállítók szerint gyengén alakulnak az Xbox-eladások

[CNET] Egyes alkatrészbeszállítók jelentései szerint a Microsoft Xbox játékkonzol eladásai éppen csak el fogják érni a cég jelenlegi előrejelzéseinek alsó határát. Elemzők úgy vélik, hogy az NVIDIA Xboxszal kapcsolatos forgalma is alacsonyabb lesz a várakozásoknál.

[CNET] Egyes alkatrészbeszállítók jelentései szerint a Microsoft Xbox játékkonzol eladásai éppen csak el fogják érni a cég jelenlegi előrejelzéseinek alsó határát. Elemzők úgy vélik, hogy az NVIDIA Xboxszal kapcsolatos forgalma is alacsonyabb lesz a várakozásoknál.

A Focus Enhancements tavaly írta alá azt a szerződést a Microsofttal, amelynek értelmében a Campbell (Kalifornia) központú félvezetőgyártó az Xbox másodlagos alkatrészbeszállítója lett. A vállalat most bejelentette, hogy a Microsoft a mai napig egyetlen chipet sem rendelt tőlük. Az Xboxban a Focus FS454 chipet használnák, ez alakítja át a videojelet a tv-képernyőn történő megjelenítéshez.

"A Microsoft közölte, hogy bár az ünnepi szezon Xbox-eladásai megfeleltek az előzetes becsléseknek, a forgalom volumene a Microsoft által előrejelzett sáv alsó részén volt, így a cég alkatrészbeszerzési követelményei csökkennek 2003 első félévében" -- mondta Brett Moyer, a Focus elnök-vezérigazgatója. "Ennek eredményekén a Microsoft közölte a Focus Enhancementsszel, hogy 2003 első félévében ne számítsunk FS454 megrendelésekre."

A Focus egyben bejelentette, hogy márciusban, a negyedik pénzügyi negyedéves eredmények közzétételekor további részleteket fognak közölni a Microsoft-szerződéssel kapcsolatban.

A Microsoft képviselője elmondta, hogy a Focusnak nyújtott információk egybeesnek a korábbi forgalmi előrejelzésekkel. Mint közölte: "A pénzügyi év felénél eljött az idő arra, hogy a Microsoft áttekintse a beszállítók megrendeléseit, figyelembe véve a szezonalitást és a forgalom volumenére vonatkozó becsléseket."

"A második pénzügyi negyedéves eredmények bejelentésekor közöltük, hogy a pénzügyi év végén sikerül elérni az eredetileg előrejelzett forgalomtartományt, de annak alsó részén lesznek az eladások, ezért megkértük beszállítóinkat, hogy ehhez alkalmazkodjanak."

Szakértők szerint az Xbox meghatározó alkatrészeit -- így az alaplapi lapkakészletet és a grafikus processzort -- szállító NVIDIA is a vártnál alacsonyabb forgalomra számít a negyedik pénzügyi negyedévben és a pénzügyi év egészében.

Joe Osha, a Merrill Lynch elemzője csökkentette az NVIDIA Xbox üzletágának várható eredményeit. Osha arra számít, hogy a január 26-án zárult negyedik pénzügyi negyedévben az NVIDIA Xboxszal kapcsolatos forgalma 40 millió dollár volt, szemben a 85 millió dolláros korábbi előrejelzéssel. Az új pénzügyi évben -- az elemző meglátása szerint -- az NVIDIA Xbox-eladásai elérik a 328 millió dollárt, korábban 410 millió dolláros forgalomra számított a szakértő.

Mitch Koch, a Microsoft játékdivíziójának kiskereskedelmi alelnöke nemrég közölte, hogy a június végén záruló pénzügyi évben a cég tervei szerint alakulnak az Xbox-eladások. A világ legnagyobb szoftvergyártója eddig összesen 8 millió Xbox játékkonzolt adott el.

Most, hogy az ünnepi szezon véget ért, a Microsoft arra számít, hogy további 1 millió játékkonzolt fog értékesíteni a június végén záruló pénzügyi év hátralévő részében. "Arra számítunk, hogy a pénzügyi év végére túlhaladjuk a 9 milliós eladási számot" -- mondta Koch. A Microsoft eredetileg 9-11 millió játékkonzol eladására számított a pénzügyi év elején.

Összehasonlításként: a piacvezető Sony nemrég jelentette be, hogy eddig több mint 50 millió PlayStation 2 játékkonzolt adott el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról