Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. január 31. 15:44

A távközlési alapot érintő módosításokat tervez a hírközlési tárca

Idén valószínűleg kedvezőbb helyzetbe kerülnek a kisebb távközlési szolgáltatók, mivel radikálisan csökkenteni kívánja az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az internetszolgáltatók és a kábeltévés társaságok befizetési kötelezettségeit.

[HWSW] Idén valószínűleg kedvezőbb helyzetbe kerülnek a kisebb távközlési szolgáltatók, mivel radikálisan csökkenteni kívánja az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az internetszolgáltatók és a kábeltévés társaságok befizetési kötelezettségeit.

A jelenlegi szabályozás szerint a távközlési piac szereplői nettó árbevételük egy százalékát kell, hogy befizessék az egyetemes távközlési alapba (ETA) annak érdekében, hogy az olcsóbb (szociális) távközlési csomagokat kínáló szolgáltatók abból fedezzék gazdaságtalan -- ám az egyetemes szolgáltatói pozícióból fakadóan kötelező -- szolgáltatásaik költségeit.

Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete többször tiltakozott az igazságtalannak vélt befizetési kötelezettség ellen, egyes szakértők azt is felvetették, hogy a mindösszesen tízmilliárd forintra rúgó befizetések egyes szolgáltatókat tönkre is tehetnek. A tiltakozásnak további alapot ad, hogy míg egyes vállalatokra csak befizetési kötelezettséget ró a rendszer, mások -- monopolhelyzetük és nyereséges működésük dacára -- jelentős összegekkel részesednek az alapból.

A minisztérium mai sajtótájékoztatóján Pataki Dániel helyettes államtitkár jelezte: 2003. február 15-re összehívták a Távközlési Kerekasztal következő ülését annak érdekében, hogy a tervezett módosításokról egyeztessenek a szolgáltatókkal. A befizetési kötelezettséget jelentősen csökkentő változások azonban nem léphetnek életbe visszamenőleges hatállyal: a 2002-es üzleti évre vonatkozó befizetéseket már nem módosítják. Ugyanakkor bizonytalan még a 2003 első negyedévi befizetések kérdése (a szolgáltatóknak negyedévente kell teljesíteniük a befizetéseket). Az államtitkár-helyettes elismerte, hogy noha a 2003-as üzleti év egészére szerették volna kiterjeszteni a módosításokat, ennek megvalósítása egyelőre bizonytalan.

Bár az ETA rendszerének reformja törvényi szabályozást kíván, s az új Hírközlési Törvény várhatóan csak 2004. január 1-től lép életbe, a tárca addig rendeletekkel kívánja csökkenteni az alternatív szolgáltatókra nehezedő terheket. A tervezett változtatásokról, rendeletekről azonban csak később ad tájékoztatást a minisztérium, a február közepére tervezett szakmai egyeztetést megelőzően még a befizetések csökkentésének várható mértékéről sem tudni biztosat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról