Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 30. 15:40

Március 12-én érkezik az Intel Banias, avagy a Pentium-M

A pletykák szerint az Intel március 12-én jelenti be hivatalosan Banias kódnéven ismert processzorát, amely valószínűleg Pentium-M néven kerül majd forgalomba. Mint ismeretes, a vállalat nemrégiben jelentette be Centrino márkanevét, azonban ez a Pentium-M pocesszorból, a hozzá tervezett chipkészletből és vezeték nélküli hálózati vezérlőből álló termékegyüttes, gyakorlatilag az Intel mobil technológia márkaneve.

A pletykák szerint az Intel március 12-én jelenti be hivatalosan Banias kódnéven ismert processzorát, amely valószínűleg "Pentium-M" néven kerül majd forgalomba. Mint ismeretes, a vállalat nemrégiben jelentette be Centrino márkanevét, azonban ez a Pentium-M pocesszorból, a hozzá tervezett chipkészletből és vezeték nélküli hálózati vezérlőből álló termékegyüttes, gyakorlatilag az Intel mobil technológia márkaneve.

A Pentium-M a hírek szerint eleinte 1,3 és 1,6 GHz közötti órajelű változatokban lesz elérhető, de készül belőle alacson és ultra-alacsony fogyasztású változat is, amelyek 1,1 GHz-en, illetve 900 MHz-en működnek majd. A nyilvánosságra került útitervek szerint a Pentium-M órajele az idén egészen 1,8 GHz-ig emelkedik, azonban a leggyorsabb változatot az Intel már a Prescott magos Pentium 4 processzorok esetében bevezetésre kerülő, 0,09 mikronos csíkszélességű technológiával gyártja. A Banias magos Pentium-M chipek 1 Mbyte, a 0,09 mikronos, Dothan magos chipek 2 Mbyte másodszintű cache-t tartalmaznak.

A Banias processzort számos különleges funkcióval látták el, ezek közül az első említésre méltó az igen finom órajel-kapuzási lehetőség, amelynek révén a chip nem használt részeit igen gyorsan, akár 1 órajelciklus alatt ki lehet kapcsolni. Annak ellenére, hogy a Banias 77 millió tranzisztorból áll, valós idejű MPEG4-tömörítésnél mindössze 7 Wattot fogyaszt, tipikus teljesítményfelvétele pedig kevesebb, mint 1 Watt.

A Banias szoftverkompatibilis a jelenlegi IA-32 processzorokkal, támogatja az MMX, SSE és SSE2 utasításkészletet, így nem szükséges a programokat külön optimalizálni. Ami az energiatakarékos funkciókat illeti, a Banias egy új generációs SpeedStep technológiát tartalmaz, amely a korábbiaknál több fokozatban engedi állítani a processzor órajelét és feszültségét, így az többféle helyzethez is alkalmazkodhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról