Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 30. 09:14

A vártnál nagyobb veszteséggel zárta negyedik negyedévét a Gateway

Theodore Waitt
Ted Waitt
A Gateway tegnap este, a tőzsde zárása után tette közzé negyedik negyedéves és egész éves eredményeit. A vállalat a vártnál nagyobb veszteségről számolt be.

A kaliforniai PC-gyártó a negyedik negyedévben 72 millió dolláros, azaz részvényenként 22 centes veszteséget ért el, azonban ebben benne van egy részvényenkénti 3 centes egyszeri költség is. Ezt az okozza, hogy az America Online internetszolgáltató a Gateway szerint egyelőre nem fizette ki bizonyos kötelezettségeit, amelyek abból származnak, hogy a Gateway egyes gépei mellé AOL előfizetéseket is értékesített. Az egyszeri költség nélkül a cég vesztesége részvényenként 19 cent. A vállalat negyedik negyedéves forgalma 1,06 milliárd dollárt tett ki.

Amennyiben az egyszeri költséget figyelmen kívül hagyjuk, a vállalat eredménye megfelelt az elemzők várakozásainak, illetve a Gateway saját előrejelzésének. A cég január 7-én tett közzé profit-figyelmeztetést, amikor közölte, hogy a vártnál gyengébb negyedéves PC-forgalom miatt a cég vesztesége részvényenként 18-19 cent lesz. Korábban a Gateway részvényenként 10-13 centes veszteségre számított. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők a profit-figyelmeztetés után átlagosan 1,06 milliárd dolláros forgalomra és részvényenként 19 centes veszteségre számítottak.

A tavalyi pénzügyi évben a Gateway 4,2 milliárd dolláros forgalom mellett 309 millió dollár -- részvényenként 95 cent -- veszteséget ért el. Elemzők 4,2 milliárd dolláros forgalomra és részvényenként 73 centes veszteségre számítottak. A cég az évet 1,07 milliárd dolláros készpénzállománnyal zárta, amely megfelelt az elvárásoknak.

Ted Waitt, a Gateway vezérigazgatója bejelentette, hogy az idei évben az elsődleges cél a nyereséges működés. Ennek érdekében a vállalat enyhén módosítja stratégiáját, átszervezi a vezetést és csökkenti a költségeket annak érdekében, hogy növelje haszonrését és hatékonyabban versenyezhessen a piacon.

Waitt elmondta, hogy az év során a Gateway új PC-ket, szórakoztatóelektronikai termékeket, valamint "digitális megoldásokat" mutat be. Ez utóbbiak olyan készülékek lesznek, amelyek segítségével a számítógépek összeköthetők a szórakoztatóelektronikai berendezésekkel. Az üzleti felhasználók elcsábítása érdekében a cég átszervezi és megerősíti értékesítési csoportját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról