Szerző: Vörös Péter

2003. január 29. 08:24

Már második éve csökkennek a PC-eladások Japánban

[NE Asia Online] A Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA) közzétette a 2002. negyedik negyedéves és éves PC-eladási statisztikákat: mindkét időszakban folytatódott a 2001-ben elkezdődött visszaesés.

[NE Asia Online] A Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA) közzétette a 2002. negyedik negyedéves és éves PC-eladási statisztikákat: mindkét időszakban folytatódott a 2001-ben elkezdődött visszaesés.

A negyedik negyedévben a PC-forgalom volumene 6 százalékkal 2,38 millió darabra csökkent az előző év hasonló időszakához képest, míg értékben 7 százalékos volt a visszaesés, így a forgalom összesen 3,36 milliárd dollár volt.

A tavalyi év egészét tekintve a PC-eladások volumene 11 százalékkal 10,03 millió darabra esett vissza 2001-hez viszonyítva, míg az értékbeli csökkenés szintén 11 százalékos volt, így az eladások összesen 14,26 milliárd dollárt tettek ki.

2001-ben a PC-forgalom volumene 2 százalékkal, értéke pedig 10 százalékkal csökkent, így a tavalyi év immár sorrendben a második év, hogy negatív a piaci növekedés.

A JEITA szerint a PC-eladások környezete továbbra is kedvezőtlen a felkelő nap országában mind a vállalati, mind a fogyasztói piacot tekintve, erősen érezni lehet a gazdasági stagnálás hatását. A szervezet ezzel együtt rámutatott arra, hogy 2002-ben az év második fele (6 százalékos visszaesés a 2001-es hasonló időszakhoz képest) érezhetően jobban sikerült, mint az első félév (15 százalékos csökkenés).

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az összes PC-eladások 56 százalékát tették ki a laptopok 2002-ben, ez rekordnak számít éves szinten. A vállalati PC-piacon egyre jobban érezhető a jó ideje halogatott lecserélések szükségszerűsége, dacára annak, hogy a vállalatok IT költségvetései továbbra is korlátozottak. A fogyasztói PC-piacon a felhasználók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a tv-tunerekkel és DVD-lejátszókkal felszerelt modellek iránt, mindazonáltal e területen sem túl nagy a várható növekedés.

A JEITA arra számít, hogy a 2002-es pénzügyi évben (2002. április - 2003. március) körülbelül 10 millió PC fog elkelni Japánban, míg a 2003-as pénzügyi évben 10,7 millió PC eladása várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról