Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 28. 15:51

Budapesten tartottak konferenciát a Sun Microsystems Java-fejlesztésekért felelős stratégiai piacfejlesztési szakemberei

[NetAktív] Több mint hatszáz érdeklődő részvételével, harmadik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a Sun Microsystems konferenciája, amelyen elsősorban a cég Java-ért felelős, stratégiai és piacfejlesztési szakemberei tartanak szakmai előadásokat. A januári és februári hónapokban több európai nagyvárosban megrendezésre kerülő road-show keretében a Java nyelvre és környezetre épülő technológiák teljes köre napirendre kerül.

[NetAktív] Több mint hatszáz érdeklődő részvételével, harmadik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a Sun Microsystems konferenciája, amelyen elsősorban a cég Java-ért felelős, stratégiai és piacfejlesztési szakemberei tartanak szakmai előadásokat. A januári és februári hónapokban több európai nagyvárosban megrendezésre kerülő road-show keretében a Java nyelvre és környezetre épülő technológiák teljes köre napirendre kerül.

A fejlesztők számára az átfogó Java platform jelenti a legnagyobb, leggyorsabban növekvő alkalmazási és fejlesztési lehetőséget. Mára több mint hárommillió fejlesztő használja és bővíti világszerte a Javát; az alkalmazásszerverek több mint 90 százaléka épül e technológiára, és évente 75 milliónál is nagyobb számú kézi készülékbe (mobiltelefon, PDA, egyéb vezeték nélküli eszköz) kerül beépítésre.

Becslések szerint jelenleg a világon mintegy 7 millió weboldal használja a Java programnyelvet és további sok millió vezeték nélküli kommunikációs eszközben kerülnek folyamatosan felhasználásra Java programnyelven íródott fejlesztések, alkalmazások. A vezeték nélküli megoldások fejlesztői napjainkban már főként Java technológiai platformra fejlesztenek elsősorban a technológia többféle eszközre kiterjedő támogatása miatt.

A Java technológia Magyarországon is igen nagy népszerűségnek örvend, a jelenleg mintegy húszezer Java programozási ismeretekkel rendelkező szoftverfejlesztők száma évről évre növekszik. A Java programozási nyelv ismertségének és használatának terjedéséhez nagyban hozzájárul a Sun Microsystems tavalyi évben indított programja is, amelynek keretében Java Fejlesztői Laborokat hoz létre az ország számos oktatási intézményében.

A Java Laborok létrehozásának célja, hogy mind a felső-, mind pedig a középfokú oktatás keretében a diákok és hallgatók a legmodernebb infrastruktúrával legyenek képesek a legújabb internetes technológiákkal kapcsolatos tudás elsajátítására, amely révén saját munkaerő-piaci pozícióikat, hosszú távon pedig az ország versenyképességét is javítani tudják.

A Sun Microsystems a múlt évben jelentette be kezdeményezését, hogy a webes szolgáltatások szabványai mobil és kisméretű kliensberendezésekre, például mobiltelefonokra, PDA-kra, set-top készülékekre, autós rendszerekre és otthoni internetes eszközökre is eljussanak. Az új szolgáltatás a Java 2 Platform, Micro Edition-re (J2ME) építve segít a műszaki architektúra egyesítésében, a háttérszerverektől egészen a kis készülékekig. Elemzői becslések szerint 2006 végére több mint egymilliárd Java alapú kézi készülék lesz forgalomban, így a webes szolgáltatások technológiáinak eljuttatása e készülékekre az egész világon jelentkező igény.

A Java platform kulcsfontosságú eleme a Sun Open Net Environment (Sun ONE) architektúrának, és biztosítja a többféle hardver platformot és kliens eszköztípust átfogó, egyre intelligensebb alkalmazások és szolgáltatások létrehozásához és bevezetéséhez szükséges szoftvert.

A Java által kínált nyílt környezet lehetővé teszi, hogy bizonyos alkalmazások folyamatosan letölthetők legyenek a mobiltelefonokra. A mobil szolgáltatók számára az alkalmazás-letöltés várhatóan emeli majd a forgalmat, valamint új bevételi lehetőségeket nyit -- például díj megfizetése ellenében új szolgáltatásokat vezethet be, vagy rendelkezésre bocsáthat letölthető tartalmakat, például játékokat.

A Sun Microsystems októberben mutatta be a Sun ONE Application Server 7 két új kiadását, (Platform Edition és Enterprise Edition), amelyek az új Sun ONE Studio for Java Enterprise Edition 4.1 webes fejlesztőkészlettel integráltan jelentek meg. A webes szolgáltatások készítésére és újrafelhasználására szolgáló Sun ONE Studio for Java Enterprise Edition 4.1 integrált fejlesztési környezettel való szoros integrációja és a Sun ONE Application Framework 2.0 előre elkészített komponensei lényegesen felgyorsítják a Java alapú webes szolgáltatások fejlesztését és növelik a fejlesztők termelékenységét.

Mivel a termék új architektúrája a J2EE 1.3 platform referencia-megvalósításából származó futtatói környezetre épül, a Sun ONE Application Serverhez készített alkalmazások egyszerűen futtathatók bármilyen J2EE technológia alapú alkalmazásszerveren. Az alkalmazások a különböző J2EE implementációk közötti hordozhatóságának tesztelésére a Java Application Verification Kit for the Enterprise (Java AVK Enterprise) eszköz használható. A csomag a érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról