Szerző: Barna József

2003. január 27. 09:55

Az első GeForce FX-tesztek

A nyugati hardveroldalakon ma jelentek, jelennek meg az NVIDIA GeForce FX grafikus processzorra épülő videokártyák teljesítményét bemutató első tesztek. Az eddig publikált írások tanúsága szerint a GeForce FX teljesítménye az esetek többségében kimagasló, a benyomások mégis vegyesek.

[HWSW] A nyugati hardveroldalakon ma jelentek, jelennek meg az NVIDIA GeForce FX grafikus processzorra épülő videokártyák teljesítményét bemutató első tesztek. Az eddig publikált írások tanúsága szerint a GeForce FX teljesítménye az esetek többségében kimagasló, a benyomások mégis vegyesek.

A tesztek mindegyike kitér arra, hogy a grafikus processzor, dacára a 0,13 mikronos gyártástechnológiának, rendkívüli módon melegszik: a GPU disszipációja 75 Watt, így nem meglepő, hogy a kártya hátoldalán található hűtőborda hőmérséklete megközelíti a 70 fokot. Mindennek tükrében nem véletlen az extrém, egy teljes PCI kártyahelyet elfoglaló, fülsüketítő zajjal működő hűtőrendszer, amelynek köszönhetően a tesztelt referenciakártyák 610 grammot nyomnak, azaz háromszor olyan nehezek, mint Radeon 9700 Pro chipes riválisaik.


Fotó: ExtremeTech

A grafikus processzor fogyasztásának és a hűtőrendszer zajának csökkentése érdekében a GeForce FX driverei jelenleg két működési módot különböztetnek meg. 2D Desktop módban a GPU és a memóriachipek 300, illetve 600 MHz-en üzemelnek, és ilyenkor a ventilátor fordulatszáma is alacsonyabb, míg 3D Performance módban teljes gázra (500/1000 MHz, teljes ventilátorsebesség) kapcsol a kártya.

A cikkekből az is kiderül, hogy a GeForce FX alapú kártyák két változatban kerülnek majd piacra: a GeForce FX 5800 Ultrán a GPU 500, míg a DDR-II memóriachipek 1000 MHz-en működnek, míg a normál GeForce FX 5800-on 400, illetve 800 MHz-en.

Grafikonokban bővelkedő, angol nyelvű tesztek jelenleg az alábbi oldalakon érhetők el:

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról