Szerző: Vörös Péter

2003. január 27. 09:00

Tovább esnek a memóriaárak

[SBN] Az OEM PC-gyártók gyenge kereslete és a memóriakereskedők és disztribútorok készletcsökkentése miatt tovább estek a DRAM memóriák árai az amerikai azonnali piacon a múlt héten. A 128, illetve 256 megabites PC-133 SDRAM chipek ára átlagosan 5 százalékkal, míg a PC-266 DDR SDRAM-oké 12 százalékkal csökkent.

[SBN] Az OEM PC-gyártók gyenge kereslete és a memóriakereskedők és disztribútorok készletcsökkentése miatt tovább estek a DRAM memóriák árai az amerikai azonnali piacon a múlt héten. A 128, illetve 256 megabites PC-133 SDRAM chipek ára átlagosan 5 százalékkal, míg a PC-266 DDR SDRAM-oké 12 százalékkal csökkent.

Bár az iSuppli piackutató cég azt várja, hogy 2003 sokkal jobb év lesz a PC-ipar számára, mint a 2002-es évben elért marginális növekedés, a számítógéppiac jelenleg gyenge időszakon megy keresztül. Az iSuppli arra számít, hogy a PC-eladások volumene 13,8 százalékkal nő, szemben a 2002-es 3,9 százalékkal. A forgalom emelkedése mögött főként a vállalati vásárlások növekedése fog állni, mivel a cégek le fogják cserélni az 1999-ben a 2000. év problémája miatt vásárolt, korosodó számítógépeket.

Ugyanakkor az első negyedév általában lassú szokott lenni a PC-piacon. Az enyhe keresletet tovább súlyosbítja a kész PC-k készleteinek felhalmozódása.

A negyedik negyedévben mind az Intel, mind az AMD rekordmennyiségű processzort adott el. Azonban a tényleges PC-eladások növekedése a negyedik negyedévben nem volt egyenlő a processzorok eladásainak emelkedésével, ami arra utal, hogy a kész PC-készletek emelkednek. Mivel már a raktárakban is elegendő mennyiségű PC áll, az OEM PC gyártók lassították az új PC-k termelését, ezáltal csökkentették DRAM-vásárlásaikat.

További fontos tényező az, hogy a Kínai Újév -- amely sok ázsiai országban az egyik legfőbb ajándékvásárlási alkalom -- az idén január 31-ére fog esni, két héttel az átlagosnál korábban. Emiatt azok a PC-gyártók, amelyek ki akarják használni az ünnepi szezon keresletét, már korábban megvásárolták a memóriachipeket/modulokat, ezáltal a január végi időszak még a történelmi átlagnál is alacsonyabb a DRAM-kereslet.

A gyenge rövid távú DRAM-árakkal és -kereslettel kapcsolatos aggodalmak emelkedése miatt a kereskedők és a disztribútorok még a Kínai Újév előtt elkezdték csökkenteni készleteiket, ez tovább csökkentette az árakat az amerikai azonnali piacon. A 256 megabites DDR SDRAM chipek azonnali piaci ára már most megközelítette az iSuppli első negyedéves becsült átlagárát, a 4,90 dollárt.

A szerződéses DRAM-árak november második fele óta csökkennek, ezzel szemben a január második felére vonatkozó szerződéses árak vegyes képet mutatnak: az SDRAM-árak 10 százalékkal emelkedtek, míg a DDR SDRAM-árak 10 százalékkal csökkentek.

A szerződéses SDRAM-árak emelkedésének azonban nincs túl nagy jelentősége, mivel az OEM kereslet zöme a DDR SDRAM chipeket érinti, az OEM PC-gyártók lényegében már nem használnak SDRAM memóriamodulokat termékeikben.

A szerződéses DDR-árak továbbra is több mint 10 százalékkal haladják meg az azonnali piaci árakat, még az utóbbi idők visszaesése után is. Emiatt arra lehet számítani, hogy az OEM PC-gyártók várhatóan további árcsökkentési tárgyalásokat fognak folytatni februárban.

A globális gazdasághoz hasonlóan a DRAM-piacon is nehéz megjósolni a közeljövőt. Bár általános a vélekedés, miszerint a PC-piac fel fog lendülni, egyelőre nem sok erre utaló jel van. Az iSuppli azt tanácsolja a gyártóknak, hogy maradjanak óvatosak a termelés növekedését illetően addig, amíg nincs kézzelfoghatóbb bizonyíték arra, hogy megkezdődött a PC-piac fellendülése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról