Szerző: Barna József

2003. január 23. 08:49

A várakozásokat felülmúló eredményről számolt be a Texas Instruments

[WSJ, HWSW] A Texas Instruments tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A jelentős egyszeri költségek miatt a vállalat veszteséget könyvelt el, azonban az eredmények még így is felülmúlták a korábban megemelt várakozásokat.

[WSJ, HWSW] A Texas Instruments tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A jelentős egyszeri költségek miatt a vállalat veszteséget könyvelt el, azonban az eredmények még így is felülmúlták a korábban megemelt várakozásokat.

A Texas Instruments a december 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben 2,15 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami 20 százalékos emelkedés a megelőző év hasonló időszakának 1,79 milliárd dolláros forgalmához képest. Ugyanakkor a negyedik negyedéves árbevétel 5 százalékkal marad alatta a harmadik negyedéves 2,25 milliárd dollárnak, amit a vállalat a számológépek iránti kereslet szezonális visszaesésének tudott be. Decemberben megemelt előrejelzésében a cég még 7 százalékos forgalomcsökkenéssel számolt.

A vállalat nettó vesztesége 589 millió dollárt, részvényenként 34 centet tett ki, szemben a megelőző év hasonló időszakának 116 millió dolláros, részvényenként 7 centes veszteségével. A negyedéves veszteséghez azonban nagy mértékben hozzájárult az a 638 millió dolláros költség, melyet Micron-tulajdonrészének értékcsökkenésével kapcsolatban könyvelt el. A Texas Instruments akkor szerzett tulajdonrészt a Micron Technologyban, amikor 1998-ban eladta annak memória üzletágát. Ezt és egyéb egyszeri tételeket nem számolva a vállalat nyeresége 100 millió dollár, részvényenként 6 cent volt. Ez felülmúlja mind a korábbi várakozásokat, mind pedig a Thomson First Call által megkérdezett elemzők prognózisát.

A tavalyi év egészében a vállalat árbevétele 8,4 milliárd dollárt, míg vesztesége 344 millió dollárt, részvényenként 20 centet tett ki. 2001-ben a cég 8,2 milliárd dolláros forgalom mellett 201 millió dolláros, részvényenként 12 centes veszteséget ért el. A jelenlegi, első pénzügyi negyedévre a vállalat változatlan forgalomra és részvényenként 6 centes nyereségre számít.

A Texas Instruments tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. A rendes kereskedésben a vállalat részvényeinek árfolyama 10 centtel 14,25 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben további 1,15 dollárral nőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról