Szerző: Barna József

2003. január 22. 09:32

Nyereségről számolt be a Maxtor

Paul Tufano
Paul Tufano
[HWSW] A Maxtor tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A merevlemezeket gyártó vállalat a korábban megemelt előrejelzéseket enyhén meghaladó negyedéves forgalomról és nyereségről számolt be.

A Maxtor a december 28-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben 1,04 milliárd dolláros árbevételt ért el, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 1,07 milliárd dolláros forgalmával. A vállalat általánosan elfogadott számviteli elvek szerinti nettó nyeresége 3,6 millió dollárt, részvényenként 1 centet tett ki. Az egyszeri költségek leszámításával képzett pro forma nettó nyereség 37,3 millió dollár, részvényenként 15 volt. Korábban a cég 25-35 millió dolláros, részvényenként 10-14 centes nyereséget jelzett előre, 990 millió és 1,03 milliárd dollár közötti forgalom mellett. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 12 centes részvényenkénti nyereséget vártak.

Paul Tufano megbízott elnök-vezérigazgató elmondta, igen elégedettek, hogy sikerült a negyedik negyedévben ismét nyereséget realizálnia a vállalatnak. Mint hozzátette, a kimagasló eredmények részben a tavaly foganatosított átszervezéseknek, részben pedig a merevlemezek iránti vártnál nagyobb keresletnek köszönhetőek. A cég a negyedév során jelentősen növelte a nagyobb, 60 és 80 Gbyte tárolókapacitású tányérokkal szerelt merevlemezek forgalmát, aminek köszönhetően a bruttó haszonrés a harmadik negyedéves 7 százalékról 16,2 százalékra nőtt.

A tavalyi pénzügyi év egészében a vállalat árbevétele 3,78 milliárd dollár volt, míg nettó vesztesége az általánosan elfogadott számviteli elvek szerint 260,6 millió dollár, részvényenként 1,09 dollár. 2001-ben a cég 3,76 milliárd dolláros forgalom mellett 598,2 millió dolláros, részvényeként 2,89 dolláros nettó veszteséget könyvelt el.

A jelenlegi, első pénzügyi negyedévre a vállalat 970 millió és 1 milliárd dollár közötti árbevételre és 35-45 millió dollár, részvényeként 14-18 cent nyereségre számít. Amint Tufano elmondta, cége a hatékonyabb gyártástechnológiának és új termékek bevezetésének köszönhetően növelni kívánja nyereségét az elkövetkező időszakban. A tavaly decemberben bejelentett elbocsátások eredményei azonban csak a második negyedévtől lesznek érezhetőek, tette hozzá.

A Maxtor tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. A vállalat részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 5 centtel 5,94 dollárra csökkent, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben 6,11 dollárra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról