Szerző: Barna József

2003. január 22. 10:20

A VIA bejelentette Nehemiah magos C3 processzorát

A VIA Technologies ma bejelentette új generációs C3 processzorát. A régóta várt, jelentősen áttervezett Nehemiah magra épülő 1 GHz-es modell hardveres biztonságtechnikai funkcióval rendelkezik és a vállalat közleménye szerint esetenként kimagaslóan jobb teljesítményt nyújt, mint a korábbi generáció.

[HWSW] A VIA Technologies ma bejelentette új generációs C3 processzorát. A régóta várt, jelentősen áttervezett Nehemiah magra épülő 1 GHz-es modell hardveres biztonságtechnikai funkcióval rendelkezik és a vállalat közleménye szerint esetenként kimagaslóan jobb teljesítményt nyújt, mint a korábbi generáció.

A Nehemiah magos C3 processzor a VIA első terméke, amely támogatja a PadLock biztonsági technológiát. A PadLock Data Encryption Engine valójában egy hardveres véletlenszám-generátor, amely a lapka által generált elektromos zajok segítségével állítja elő a titkosítási műveletek során használható számokat. A funkció a processzor kibővített -- feltehetően a korábban Alternate Instruction Set (AIS) néven ismert -- utasításkészlete révén vehető igénybe.

Az új C3 processzor a vállalat közleménye szerint általános alkalmazások futtatása során 10-20 százalékkal, míg 3D alkalmazások esetében több mint 70 százalékkal teljesít jobban, mint a korábbi Ezra-T magos változatok. A teljesítménynövekedés a módosított, CoolStream elnevezésű architektúrának köszönhető. Az elnevezés egyebek mellett a magasabb működési sebesség elérése érdekében bevezetett négy új futószalagfokozatot, az SSE utasításkészlet támogatását, a fejlettebb elágazásbecslési logikát (StepAhead) és a hatékonyabb másodszintű gyorsítótárat fedi le. Lényeges változás továbbá, hogy a Nehemiah magos processzorok lebegőpontos egysége (FPU) immár a processzor órajelén működik, míg a korábbi változatokban a processzor órajelének felével üzemelt.

A Socket 370 foglalatba illeszkedő új processzorok 20,5 millió tranzisztorból állnak, magméretük 52 mm2, és a tajvani TSMC gyáraiban készülnek 0,13 mikronos csíkszélességgel. Az integrált, teljes sebességen működő elsőszintű gyorsítótár mérete 128 kbyte, míg a másodszintű gyorsítótáré 64 kbyte. A processzor támogatja az MMX, 3DNow! és SSE utasításkészleteket, tipikus fogyasztása 1 GHz-en pedig alig több, mint 10 Watt. Fogyasztói ára 1000 darabos közvetlen megrendelés esetén 45 dollár.

A Nehemiah magos VIA C3 processzor teljesítményéről a VIA honlapján található további információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról