Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 21. 16:12

Az SAP bemutatta ágazatvezető integrációs és alkalmazásplatformját, az SAP NetWeavert

[Mmd] Az SAP AG bejelentette heterogén informatikai környezetek

[Mmd] Az SAP AG bejelentette heterogén informatikai környezetek kezeléséhez kifejlesztett, ágazatvezető integrációs és alkalmazásplatformja soron következő elemeinek bevezetését.

Az SAP NetWeaver segítségével a felhasználó szervezetek zökkenőmentesen elvégezhetik különböző technológiákhoz és szervezetekhez tartozó emberi erőforrásaik, információik és üzleti folyamataik integrálását. Az új technológiát még magasabb szintre emelve, az SAP teljes körű együttműködést biztosít a Microsoft .NET és az IBM WebSphere (J2EE) felé -- ezzel elérhetővé teszi ügyfelei számára a heterogén környezetek menedzseléséhez szükséges rugalmasságot, továbbá egyszerűbb és költségtakarékosabb működésükhöz is hozzájárul.

Az SAP NetWeaver az SAP megoldásainak bevetésre kész, szolgáltatásorientált platformja, amely a cég ma bemutatott vállalati alkalmazásmodelljére, az új ESA-architektúrára (Enterprise Services Architecture) épül. A mySAP Technology 2001-es bevezetésekor az SAP az elsők között biztosított ügyfeleinek kollaboratív működést támogató technológiai platformot. Mostantól az SAP bevált technológiakészletének fejlett iterációjaként értelmezhető SAP NetWeaver alkotja az SAP megoldáskínálatának gerincét, és teremti meg azt a komplett, nyílt és rugalmas infrastruktúrát, amelynek segítségével a vállalatok új értékhez juthatnak meglévő informatikai beruházásaikból.

Az SAP, az IBM és a Microsoft nemrégiben közös technológiai központokat állított fel az SAP NetWeaver alkalmazását célzó ügyfélprojektek, valamint az új platform és az IBM WebSphere, illetve a Microsoft .NET közötti integráció támogatási és szakértői hátterének biztosítására.

A NetWeaverrel az SAP két továbbfejlesztett képességet vezet be: a composite application framework-öt és a törzsadatkezelést. E képességek révén az új technológiacsomag egyértelműen felülmúlja a mySAP Technology által kínált lehetőségeket. A NetWeaverbe épített összetett alkalmazáskerettel az SAP és partnerei keresztfunkcionális üzleti folyamatokat megcélzó, új alkalmazásokat fejleszthetnek ki különféle eszközök, keretek, szabályok és módszertanok segítségével. A NetWeaver tartalmaz például egy olyan objektumhozzáférési réteget, amely segítségével az ügyfelek a háttér heterogenitásán felülemelkedve, egységes fejlesztési és bevezetési környezetet hozhatnak létre.

Az SAP NetWeaver törzsadatkezelési (MDM) szolgáltatásokat is biztosít. Az MDM az első olyan szabványosított megoldás, amelynek célja a több rendszerből, fizikai helyszínről és szállítói háttérből érkező adatok integrálása által felvetett, kiterjedt problémakör rendezése. A heterogén informatikai környeztek adatainak konszolidálását, összehangolását és központi kezelését támogató MDM a vállalati hálózat egészében garantálja az információk integritását.

Az SAP NetWeaver teljes mértékben kiaknázza azt a tapasztalati bázist, amelyet a világ vezető alkalmazásmegoldás-szállítója több mint 19 000 vállalat üzleti kihívásainak kezelése során halmozott fel. Az SAP tapasztalatai a használat, a változtatás és a skálázás egyszerűségét (tehát használhatóságot, az adaptálhatóságot/kiterjeszthetőséget, és a skálázhatóságot) egyaránt lefedik. E tényezők külön-külön és együtt is komoly súlyt képviselnek a költségszámítási képletben. Az SAP a fenti területek mindegyikén költségmegtakarításhoz tudja juttatni ügyfeleit.

Az ESA megvalósításának előrehaladtával az SAP valamennyi megoldása az SAP NetWeaver platformra fog épülni. Az új alkalmazások és megoldások kifejlesztése az ESA-architektúra alapján történik, és minden esetben az SAP NetWeaver biztosítja a modell alkalmazásához szükséges technológiai platformot. Az SAP xApps(tm) keresztalkalmazások szállításával az SAP máris megkezdte az ESA-architektúrában rejlő lehetőségek gyakorlati hasznosítását. Az új, összetett alkalmazáscsomag elemei zökkenőmentesen illeszkednek a felhasználó vállalat meglévő informatikai környezetébe. Az első SAP xApp keresztalkalmazás, a Resource and Program Management (xRPM) globális szintű bevezetésére 2002 decemberében került sor, és az idén számos további xApps megoldás megjelenése várható.

Az SAP és partnervállalatai által kifejlesztett xApps alkalmazások konkrét üzleti folyamatokat vesznek célba -- pl. a fejlett portfólió-menedzselést, az üzemi karbantartás-menedzselést, a fúzió után integrációt -- és olyan új funkciókat tesznek elérhetővé, amelyek a vállalaton belül és kívül működő rendszerekből származó információkra és szolgáltatásokra épülnek.

Az SAP ügyfelei háromféle módon élvezhetik az SAP NetWeaver platformban rejlő előnyöket. Először is, komplett üzleti megoldáskészletének technológiai alapplatformjaként az SAP már ma is szállítja az SAP NetWeavert. Másodsorban, az SAP ügyfelei konkrét integrációs feladataik megoldásához is igénybe vehetik az SAP NetWeavert (pl. a mySAP(tm) Enterprise Portal és/vagy a mySAP Business Intelligence esetében). Végül pedig, az SAP NetWeavert stratégiai integrációs és alkalmazásplatformként használó ügyfelek új értéket nyerhetnek ki meglévő heterogén rendszereikből (pl. ha e platform segítségével kívánják szervezetük minden szintjén integrálni és kiterjeszteni meglévő rendszereiket). A törzsadatkezelési szolgáltatások 2003 harmadik negyedévében lesznek az SAP ügyfelei számára elérhetők.

Az SAP már ma is szállítja megoldásaihoz az SAP NetWeavert. A jelenlegi ügyfelek az új alkalmazásváltozatok részeként juthatnak hozzá az új platformhoz, amely valójában nem jelent helyettesítő technológiát -- sokkal inkább a rendes frissítési folyamat részének tekinthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról