Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 20. 13:19

Az IBM felújította eServer iSeries (AS/400) szervercsaládját

Az IBM a mai napon számos középkategóriás nagyvállalati szervert, valamint hozzájuk tartozó szolgáltatásokat, illetve integrált szoftvercsomagot jelentett be. A cég szerint az IBM eServer iSeries (AS/400) történetében ez az egyik legnagyobb mérföldkő.

Az IBM a mai napon számos középkategóriás nagyvállalati szervert, valamint hozzájuk tartozó szolgáltatásokat, illetve integrált szoftvercsomagot jelentett be. A cég szerint az IBM eServer iSeries (AS/400) történetében ez az egyik legnagyobb mérföldkő.

A világ legnagyobb informatikai vállalata összesen négy eServer iSeries modellt jelentett be, az i800, i825, i870 és i890 rendszereket, amelyek akár 32 processzort is tartalmazhatnak. A gépekben az IBM eServer pSeries UNIX-szerverekből ismert Power4 processzor található, az operációs rendszer OS/400, Linux, valamint Windows lehet. Ez autóbbi a gépekbe integrálható eServer xSeries rendszeren futtatható.

Az i825, i870 és i890 rendszerek támogatják az ún. "Capacity On/Off" technológiát, amelynek lényege, hogy a számítógép processzorai csak akkor kapcsolódnak be, ha valóban szükség van rájuk, azonban amikor a rendszer terhelése lehetővé teszi, a processzorok kikapcsolnak, ezzel energiát takarítva meg. Természetesen a processzorok ki/bekapcsolódásának szabályait a felhasználók határozhatják meg.

Az új szerverekhez az IBM új, integrált szoftvercsomagokat is bejelentett. Az "iSeries Standard Edition" 12 ezer dollárba kerül, több e-business alkalmazást tartalmaz és több operációs rendszeren is futtatható, támogatja a particionálást, valamint a rendszer bővítését. Az "iSeries Enterpris Edition" csomag ára 78 ezer dollártól indul, az e-business alkalmazáskon kívül megtalálható benne az Lotus QuickPlace, a Sametime, a WebSphere Express, a Tivoli és a DB2 szoftver.

Az IBM bejelentése szerint az új eServer iSeries szerverek szállítása január 23-án kezdődik meg. Az IBM eServer iSeries (AS/400) a vállalat egyik legnépszerűbb szervercsaládja, a cég közleménye szerint világszerte több mint 200 ezer vállalat és szervezet alkalmazza őket, az OS/400 operációs rendszerre írt alkalmazások száma pedig immáron meghaladja az 5 ezret.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról