Szerző: Barna József

2003. január 17. 11:00

Rekordnagyságú veszteség a Sun második negyedévében

Stephen McGowan
Steve McGowan
[WSJ, CNET] A Sun Microsystems tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat elsősorban a korábbi akvizíciók értékcsökkenésével kapcsolatos költségek miatt rekordnagyságú veszteséget könyvelt el a negyedév során.

A Sun a december 29-én véget ért második pénzügyi negyedévben 2,92 milliárd dolláros forgalmat ért el, ami 6 százalékkal magasabb a megelőző negyedéves eredményeknél, de 6,2 százalékkal alacsonyabb, mint a korábbi év hasonló időszakában. A cég nettó vesztesége korábban nem látott szintre, 2,3 milliárd dollárra, részvényenként 72 centre nőtt. A veszteség hátterében részben az akvizíciók értékcsökkenésével kapcsolatos 2,13 milliárd dollárnyi költség, részben egy 357 millió dolláros átszervezési tétel áll. E költségeket nem számítva a vállalat 10 millió dolláros, részvényenként 0 centes nyereséget ért el. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 2 centes részvényenkénti veszteségre számítottak.

A Sun felsőkategóriás szerverei jól szereplek a negyedév során. Így mind negyedéves és éves szinten jelentősen nőtt a Sun Fire 12K és 15K forgalma, és szintén jól teljesítettek a négy- és nyolcprocesszoros Sun Fire V880 Unix-szerverek. A vállalat bruttó haszonrése a negyedév során 41,2 százalékról 43,3 százalékra emelkedett. Amint Steve McGowan pénzügyi vezérigazgató elmondta, noha az agresszív árcsökkentések 1 százalékkal megnyirbálták a haszonrést, ezt ellensúlyozta az alacsonyabb alkatrészáraknak és a drágább termékek iránti keresletnek köszönhető 3 százalékos növekedés.

McGowan a bejelentés kapcsán kiemelte, hogy a mostoha gazdasági környezet türkében vállalat elégedett lehet az eredményekkel, hiszen az első negyedévhez képest növelni tudta forgalmát, javított a bruttó haszonrésen, csökkentette az üzemi költségeket és pozitív cash flow-t tudott felmutatni.

A Sun nem bocsátkozott előrejelzésekbe a jelenleg tartó harmadik negyedévvel kapcsolatban, csupán annyit közölt, hogy az időszakban várhatóan növekednek az adó- és bérköltségek. Egyben a vállalat közölte, hogy a jövőben nem kíván negyedév közepi pénzügyi előrejelzéseket nyilvánosságra hozni, minthogy a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben nehezen jósolhatóak meg az eredmények.

A Sun tegnap a tőzsde zárása után hozta nyilvánosságra eredményeit. A vállalat részvényeinek árfolyam 4,39 százalékkal 3,70 dollárra csökkent a rendes kereskedésben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról