Szerző: Barna József

2003. január 17. 08:32

A vártnál nagyobb veszteségről számolt be az AMD

[CNET, HWSW] Az Advanced Micro Devices tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A vállalat a vártnál nagyobb veszteséget ért el a negyedév során, noha forgalma megfelelt a korábban megemelt előrejelzéseknek.

[CNET, HWSW] Az Advanced Micro Devices tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A vállalat a vártnál nagyobb veszteséget ért el a negyedév során, noha forgalma megfelelt a korábban megemelt előrejelzéseknek.

Az AMD a december 29-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben 686 millió dolláros árbevételt ért el, ami 28 százalékos csökkenés a megelőző év hasonló időszakához, míg 35 százalékos növekedés a korábbi negyedévhez képest. A vállalat a rendkívül gyenge harmadik negyedéves eredmények közzétételekor 20 százalékos javulást jelzett előre a negyedévre, ám decemberben 35 százalékra módosította forgalomnövekedési előrejelzését.

A vállalat nettó vesztesége 854 millió dollárra, részvényenként 2,49 dollárra rúgott. A veszteséget jelentősen megnövelték a vártnál magasabb összegű egyszeri költségek: a negyedév során 620 millió dollár értékben könyvelt el költségeket a vállalat, és ebből 331 millió dollárt tett ki a korábban bejelentett elbocsátásokkal kapcsolatos kiadás. E költségek leszámításával az AMD vesztesége 235 millió dollár, részvényenként 68 cent lett volna, szemben a megelőző negyedévben elért 254 millió dolláros, részvényenként 74 centes veszteséggel. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 683 millió dolláros forgalom mellett 42 centes veszteséget vártak.

A negyedév során a processzorok forgalma 60 százalékkal 420 millió dollárra nőtt a megelőző negyedévhez képest. A növekedés hátterében a vállalat közleménye szerint az eladott darabszám és az átlagos eladási ár emelkedése áll. A flash memóriák forgalma 15 százalékkal növekedett a harmadik negyedévhez képest és 217 millió dollárt tett ki. A cég egyben közölte, hogy austini Fab 25-ös és a Japánban található aizu-wakamatsui gyárában megkezdte a 0,13 mikronos csíkszélességű flash memóriák gyártását.

A vállalat az eredmények bejelentésekor elmondta, hogy a megnövelt másodlagos gyorsítótárral rendelkező Barton magos Athlon XP processzorait -- amint azt már sejteni lehetett -- februárban vezeti be a piacra, míg a szerverekbe és munkaállomásokba szánt 64 bites Opteron bejelentése áprilisban várható. Az asztali számítógépekbe szánt Athlon 64 bejelentésének időpontjáról azonban még nem döntött az AMD. A cég közölte továbbá, hogy a tervek szerint az idei év negyedik negyedévében kezdi meg a 90 nanométeres gyártástechnológia alkalmazását.

A tavalyi év egészében a vállalat árbevétele 2,7 milliárd dollár volt (ami 31 százalékos csökkenés 2001-hez képest), vesztesége pedig 1,3 milliárd dollár, részvényenként 3,81 dollár. Az egyszeri költségek nélkül a veszteség 683 millió dollárt, részvényenként 2 dollárt tett ki. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 2,7 milliárd dolláros forgalom mellett 1,73 dolláros részvényenkénti veszteséget prognosztizáltak.

A vállalat azt várja, hogy a jelenlegi, első pénzügyi negyedévben a forgalom szinten marad vagy enyhén emelkedik, ami elsősorban a processzorok eladásából származó bevételek növekedésének tudható majd be. A szezonális trendek azt mutatják, hogy az első negyedévben a processzorok forgalma 5-8 százalékkal csökken, azonban az AMD a kedvező termékösszetétel miatt bizakodó. Ami pedig a nyereséges működést illeti, Hector Ruiz elnök-vezérigazgató közlése szerint a cég továbbra is a második negyedévben tervezi a nyereségküszöb elérését.

Az AMD tegnap a tőzsde zárása után hozta nyilvánosságra eredményeit. A vállalat papírjainak árfolyama a rendes kereskedésben 3,36 százalékkal 7,20 dollárra csökkent, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben 6,75 dollárra esett vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról