Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 16. 10:38

Az Intel felgyorsítja az Itanium 2 processzorok megjelenési ütemtervét

Az Intel több Itanium processzorváltozat megjelenését hozta előre, illetve egy új chipet is felvett a terméktervébe, amely várhatóan 2004-ben kerül piacra.

Az Intel több Itanium processzorváltozat megjelenését hozta előre, illetve egy új chipet is felvett a terméktervébe, amely várhatóan 2004-ben kerül piacra.

A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalatnának tervei szerint a Madison kódnévre hallgató, 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott, akár 6 Mbyte harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó Itanium processzor ezen a nyáron kerül majd piacra, a chip induló órajele 1,5 GHz körül várható. Szintén még az idén jelenik meg az alacsony fogyasztású, rack és blade szerverekbe szánt Deerfield kódnevű lapka megjelenése is.

Jason Waxman, az Intel szerverarchitektúrákért felelős részlegének marketing igazgatója bejelentette, hogy a vállalat 2004-ben piacra dobja a Madison új változatát, amely nem kevesebb, mint 9 Mbyte L3 cache-t tartalmaz. Ez a processzor -- melynek kódneve Madison II -- korábban nem szerepelt az Intel terméktervében, erősítette meg Waxman.

A korábbi hírek még arról szóltak, hogy a Montecito kódnevű Itanium-változat csak 2007-ben jelenik meg a piacon, azonban a legfrissebb tervek szerint már 2005-ben debütál. A Montecito lesz az első olyan Itanium processzor, amely egy lapkán két processzormagot tartalmaz. Waxman szerint a Montecito az eredeti elképzelések szerint nem lett volna "dual-core" processzor, azonban az Intel úgy látja, hogy 2005-ben az akkori gyártástechnológiával már nagy mennyiségben lesz előállítható egy ilyen chip.

A jelenleg piacon levő, szerverekbe szánt mikroprocesszorok közül az IBM Power4 tartalmaz egy lapkán két magot, de a hamarosan megjelenő HP PA-8800, illetve több következő generációs UltraSPARC chip is hasonlóan épül fel. Egyes hírek szerint az AMD Opteron esetében csak minimális módosítások szükségesek ahhoz, hogy a chipből "dual-core" processzort lehessen csinálni.

A két processzormagot tartalmazó chipek nem csak nagyobb teljesítményt nyújtanak, hanem költséghatékonyak is, ugyanis a nagyvállalati szoftverek -- pl. Oracle -- licencdíjait a szoftvert futtató szerver processzorainak száma alapján határozzák meg. Ezért a Power4 processzorra épülő IBM eServer pSeries szervercsaláddal igen komoly költségmegtakarítás érhető el, amely rendkívül vonzóvá teszi a platformot a potenciális vevők számára.

Jason Waxman elmondta, hogy a jelenlegi terméktervekben szereplő processzorok -- Madison, Madison II, Deerfield, Montecito -- mind Itanium 2 néven kerülnek forgalomba. Az első Itanium 2 processzort tavaly dobta piacra az Intel, a chip 900 MHz-es és 1 GHz-es kivitelben kapható, 1,5 Mbyte vagy 3 Mbyte harmadszintű cache-t tartalmaz és 0,18 mikronos csíkszélességgel gyártják.

Az összes Itanium 2 processzor ugyanolyan foglalatba illeszkedik majd és kompatibilis a jelenleg kapható lapkakészletekkel. Így a szervergyártóknak sokkal alacsonyabb költséget jelent az új chipek bevezetése, illetve a rendszerek megtervezése, vagyis az Itanium 2 processzorok megjelenésük után sokkal hamarabb kerülhetnek piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról