Szerző: Barna József

2003. január 15. 09:34

A várakozásokat felülmúló negyedévet zárt az Intel

[WSJ, CNET] Az Intel tegnap hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata a várakozásokat felülmúló árbevételről és éves szinten megduplázódó nyereségről számolt be, azonban jelezte, az idén csökkenti tőkeberuházási keretét.

[WSJ, CNET] Az Intel tegnap hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata a várakozásokat felülmúló árbevételről és éves szinten megduplázódó nyereségről számolt be, azonban jelezte, az idén csökkenti tőkeberuházási keretét.

A vállalat a december 28-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben 7,2 milliárd dollár árbevételt ért el, amely 10 százalékkal magasabb a harmadik negyedéves forgalomnál és enyhén felülmúlja a cég korábban megemelt előrejelzéseit. A nettó nyereség 1 milliárd dollárt, részvényenként 16 centet tett ki, míg az akvizíciókkal kapcsolatos költségek nélkül 1,1 milliárd dollárra rúgott. A tavalyi év hasonló időszakában a cég nyeresége 504 millió dollár, részvényenként 7 cent volt. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 6,9 milliárd dolláros, részvényenként 14 centes nyereséget vártak.

Az Intel a harmadik pénzügyi negyedéves eredmények közzétételekor még 6,5 és 6,9 milliárd dollár közötti forgalmat prognosztizált a negyedik negyedévre, december elején azonban megemelte várakozásait, és 6,8 és 7 milliárd dollár közötti árbevételt jelzett előre. A cég eredeti előrejelzése alapján a negyedéves forgalom 6 százalékkal múlta volna felül a harmadik negyedéves szintet, miközben a hagyományos szezonális növekedés 6-12 százalék között van.

A vártnál jobb eredmények mögött a vállalat teljes termékkínálata, így a mikroprocesszorok, lapkakészletek, alaplapok és flash memóriák iránti kereslet növekedése állt. Egyben a kedvezőbb termékösszetételnek köszönhetően nőttek az átlagos eladási árak is. Szintén emelkedett a bruttó haszonrés, a harmadik negyedéves 49 százalékról 51,6 százalékra. Paul Otellini, az Intel elnöke azt is elmondta, hogy a negyedév során vállalata rekordmennyiségű flash memóriát forgalmazott.

A teljes pénzügyi évben az Intel forgalma 26,8 milliárd dollárt tett ki, míg nyeresége 3,1 milliárd dollárra, részvényenként 46 centre rúgott. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 26,5 milliárd dolláros árbevétel mellett részvényenként 49 centes profitra számítottak.

Az Intel a jelenlegi, első pénzügyi negyedévre a szezonális trendeknek megfelelően csökkenő forgalomra számít. Előrejelzése szerint árbevétele 6,5 és 6,7 milliárd dollár körül alakul majd, míg bruttó haszonrése 50 százalék körüli értékre csökken. A vállalat egyben közölte, hogy az idei évre előirányzott tőkeberuházási keretét közel 1 milliárd dollárral csökkenti a tavalyi büdzséhez képest, azaz körülbelül 3,5-3,9 milliárd dollárt költ félvezetőgyártó üzemek építésére és korszerűsítésére. Tavaly a cég beruházásai 4,7 milliárd dollárt tettek ki.

Az Intelt tegnap a tőzsde zárása után hozta nyilvánosságra eredményeit. A rendes kereskedésben az Intel-papírok árfolyama 2,36 százalékkal 17,79 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben tovább nőtt, 17,93 dollárra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról