Szerző: Vörös Péter

2003. január 10. 08:44

Windows Server 2003 a Microsoft új szerver operációs rendszerének új neve

[CNET] A Microsoft csütörtökön újra megváltoztatta megjelenés előtt álló szerver operációs rendszerének nevét, az immár negyedik terméknév: Windows Server 2003. A Windows 2000 Server termékcsalád utódját várhatóan áprilisban dobja piacra a cég.

[CNET] A Microsoft csütörtökön újra megváltoztatta megjelenés előtt álló szerver operációs rendszerének nevét, az immár negyedik terméknév: Windows Server 2003. A Windows 2000 Server termékcsalád utódját várhatóan áprilisban dobja piacra a cég.

A korábban Whistler kódnéven ismert operációs rendszert 2001 áprilisában Windows 2002 Serverre keresztelte a Microsoft, miközben 2002 elejére csúsztatta szoftver megjelenését. 2001 júniusában a vállalat Windows .Net Serverre változtatta a nevet, utalva a cég .Net webszolgáltatási stratégiájára. 2002 márciusában aztán ismét elhalasztotta a szerverszoftver piacra dobását. Augusztusban a cég Windows .Net Server 2003-ra változtatta a szoftver nevét, amelynek megjelenését 2002 végére halasztották. Novemberben a szoftvergyártó óriás újra elhalasztotta a megjelenést.

Bár a Windows Server 2003 a termék negyedik neve, egy dolog nem változott az elmúlt évek során: a Microsoft új szerver operációs rendszere szoros kapcsolatban lesz a cég webszolgáltatási stratégiájával. Decemberben a vállalat módosította terméke licencelési feltételeit, így a vállalatoknak lehetősége lesz mind felhasználónkénti, mind szerverenkénti licenc vásárlására.

"Jogos a kritika, amely a sok névváltoztatás miatt éri a céget" -- mondta David Smith, a Gartner elemzője. "Összességében azonban úgy vélem, hogy helyesen lépett a vállalat: hosszú távon jó döntésről van szó."

E hét elején a Microsoft e-mailben értesítette alkalmazottait és partnereit a névváltoztatásról, amely a cég szerint más termékeket is érinthet. A Microsoft szóvivője csütörtökön megerősítette, hogy a cég fontolóra fogja venni a többi .Net elnevezésű termék nevének megváltoztatását.

A Microsoft egyik régóta meglévő problémáinak egyike az, hogy megértesse a felhasználókkal, mi is pontosan a .Net stratégia. Már a kezdetektől kudarcot vallott a cég a téren, ami az elemzők szerint ahhoz vezetett, hogy az ügyfelek és a partnerek megzavarodtak.

Smith elmondta, hogy a most bejelentett névváltoztatás semmiféle technológiai változtatással nem jár együtt. "Kizárólag a márkanévről van szó. A cégnek sok gondot okozott a .Net elmagyarázása. Csak fokozta volna a gondokat az, ha kénytelen-kelletlen .Net márkanévvel kellett volna ellátni a termékeket. A most bejelentett megoldás elfogadható kompromisszumot jelent a cég számára."

A mostani és a jövőben várható névváltoztatásoknál a redmondi óriás arra számít, hogy nagyobb hangsúlyt helyez a ".Net Connected" logó programra a webszolgáltatásokkal kapcsolatban. A múltban a Microsoft a termékekkel (pl. a Windows XP-vel vagy a Windows Powered hordozható eszközökkel) kapcsolatos logó programokat arra használta, hogy biztosítsa a Microsoft által létrehozott szabványoknak való megfelelést. Például a szoftverfejlesztők termékeinek bizonyos kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy megkapják a Windows XP logót.

"Vannak bizonyos követelmények, amelyek értelemszerűen szükségesek ahhoz, hogy megkapják a '.Net Connected' logót" -- mondta Smith. "A webszolgáltatásokat a .Net Frameworköt használva kell nyújtani." A .Net Framework kulcsfontosságú része a Microsoft átfogó .Net fejlesztési architektúrájának, amely sok fejlesztési feladatot automatizál, amikor a vállalat Visual Studio.Net eszközeit használják és segít abban, hogy a szoftverek megbízhatóan és biztonságosan fussanak sok szerveren és számítógépen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.