Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 8. 12:00

Két új PowerBook notebookot mutatott be az Apple

A San Franciscóban rendezett Macworld Expo rendezvény talán legnagyobb hardverújdonságai az Apple új PowerBook G4 notebookjai voltak, amelyek közül az egyik 17 hüvelykes, a másik pedig 12 hüvelykes kijelzővel rendelkezik.

A San Franciscóban rendezett Macworld Expo rendezvény talán legnagyobb hardverújdonságai az Apple új PowerBook G4 notebookjai voltak, amelyek közül az egyik 17 hüvelykes, a másik pedig 12 hüvelykes kijelzővel rendelkezik.

A 17 hüvelykes kijelzővel rendelkező PowerBook az első a világon, amelyet ilyen nagy megjelenítővel láttak el. A számítógép érdekessége még a 802.11g (AirPort Extreme) vezeték nélküli hálózati vezérlő, a FireWire 800 port, a beépített Bluetooth adóvevő, valamint a billentyűzet-világítás, amelynek erőssége automatikusan igazodik a környező fényviszonyokhoz.

A 17 hüvelykes megjelenítővel szerelt Apple PowerBook egy mindössze 1 hüvelyk (25,4 mm)vastag, 15,4 hüvelyk (391,1 mm) széles és 10,2 hüvelyk (259 mm) mély alumíniumötvözetből készült házban kapott helyet, így a számítógép tömege csupán 3,08 kilogramm. Így a PowerBook könnyebb, mint a versenytársak 14 vagy 15 hüvelykes modelljeinek zöme.

A hatalmas kijelző felbontása 1440x900 pixel, képaránya 16:10. Az Apple bejelentése szerint az új PowerBook a vállalat eddigi legerősebb notebookja, ugyanis alapkiépítésben 1 GHz-es PowerPC G4 processzorral, NVIDIA GeForce4 Go 440 videovezérlővel és 512 Mbyte DDR333 SDRAM-mal szállítják.

A gépben természetesen SuperDrive meghajtó található, amely CD és DVD lemezek írására és olvasására egyaránt használható. A konfiguráció természetesen előre telepített Mac OS X "Jaguar" operációs rendszerrel kerül az üzletekbe. Az új PowerBook februártól lesz megvásárolható 3299 dolláros áron.

Az Apple által bemutatott másik PowerBook notebook érdekessége, hogy kijelzője csupán 12 hüvelyk átlójú, így a modell a vállalat által valaha kínált legkisebb laptop. A mindössze 2,08 kilogramm tömegű gépet 867 MHz-es PowerPC G4 processzor működteti, ezen kívül 256 Mbyte DDR SDRAM, NVIDIA GeForce4 Go 420 videochip, valamint DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtó található benne. A számítógépet Bluetooth adóvevővel is felszerelték.

Természetesen a 12 hüvelykes kijelzővel szerelt PowerBook konfigurációt is Mac OS X "Jaguar" operációs rendszerrel szállítja az Apple. A számítógép január végén kerül kereskedelmi forgalomba 1799 dolláros áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról