:

Szerző: Barna József

2003. január 7. 18:02

Felmentették a DVD-k másolásvédelmét feltörő DeCSS íróját

Jon Lech Johansen
Jon Lech Johansen
Fotó: AP
[BBC] Az ügyben eljáró norvég bíróság felmentette azt a tizenévest, akit a hollywoodi filmstúdiók azzal vádoltak, hogy a DVD filmek másolásvédelmét feltörő szoftverének terjesztésével kalózmásolatok készítését lehetővé tevő, törvényellenes eszközt adott a felhasználók kezébe. A megvásárolt filmek felhasználást hosszú ideje korlátozni igyekvő stúdiók számára csalódást okozott a döntés.

Jon Johansen otthonában még 1999-ben tartott házkutatást a norvég rendőrség, miután a hollywoodi filmstúdiókat képviselő Motion Picture Association of America panasszal élt a hatóságnál. A panasz szerint a Johansen által készített szoftvert DVD filmek kalózmásolatainak elkészítése során használták. Az akkor 15 éves Johansen által írt, nyílt forráskódú DeCSS program ugyanis feltörte a DVD-lemezeken alkalmazott Content Scrambling System (CSS) védelmi technológiát.

A fiatal a tárgyalás során azzal védekezett, hogy csupán azért írta a programot, hogy linuxos számítógépén is megnézhesse a filmeket, és hangsúlyozta, hogy meglátása szerint joga van arra, hogy a legálisan megvásárolt filmeket olyan eszközön nézze meg, amilyenen csak tetszik. Az ügyész 90 napos felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte Johansenre.

A bíróság azonban úgy találta, hogy nem bizonyítható a törvénysértés, ahogy az sem, hogy a DeCSS szoftver megírásával Johansen a DVD-kalózkodás elterjedését segítette volna elő. A döntés értelmében nem tekinthető törvényellenesnek, ha a szoftvert legálisan beszerzett filmek megtekintésére használják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.