Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 7. 16:12

Idő előtt került az internetre a Polywell Opteron-alapú szerverének dokumentációja

A Polywell Computers weboldalára vélhetően tévedésből került fel az a dokumentum, amely a vállalat által hamarosan bemutatni kívánt Opteron processzoros szerverről tartalmazott információkat.

A Polywell Computers weboldalára vélhetően tévedésből került fel az a dokumentum, amely a vállalat által hamarosan bemutatni kívánt Opteron processzoros szerverről tartalmazott információkat.

Az 1U (1,75") magas, rackbe építhető PolyRaxx szervercsalád új tagja két Opteron processzort tartalmaz és az AMD-8000 lapkakészletre épül. A számítógép legfeljebb 16 Gbyte DDR333 ECC SDRAM memóriát képes kezelni és két Gigabit Ethernet porttal is ellátták. Noha az árulkodó dokumentum számos információt tartalmazott konfigurációról, a legfontosabb paraméterek, azaz a felhasznált processzorok órajele, a piaci megjelenés dátuma, valamint a vételár nem szerepeltek az adatok között. A szóban forgó weboldalt a vállalat azóta törölte a szerveréről.

Valószínűnek tűnik, hogy a PoyRaxx konfiguráció a Newisys által már több ízben bemutatott referencia-designra épül. A Newisys rendszere az AMD-8000 lapkakészletre épül, 2 darab 64 bites AMD Opteron processzort tartalmaz, és 512 Mbyte-tól egészen 16 Gbyte-ig bővíthető DDR333 szabványú memóriamodulokkal. Található továbbá benne két Gigabit Ethernet vezérlő, egy U320 SCSI-vezérlő, valamint két PCI-X bővítőhely. A rendszerfelügyeleti feladatok ellátásáról egy alaplapra integrált PowerPC processzor gondoskodik.

Amint az ismert, a maximálisan nyolcprocesszoros rendszerekben használható Opteron három 16 bites HyperTransport interfésszel, valamint kétcsatornás, 72 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és legfeljebb 8 Gbyte DDR200/266/333 szabványú memóriát támogat processzoronként. A processzor 128 kbyte elsőszintű (64 kbyte utasítás- és 64 kbyte adatcache) és 1 vagy 2 Mbyte méretű másodszintű gyorsítótárral kerül forgalomba, és 940 tűs mPGA tokozást kap.

A Credit Suisse First Boston által decemberben rendezett elemzői konferencián Robert Rivet, az AMD pénzügyi vezérigazgatója azt közölte, hogy a vállalat várhatóan március-április táján mutatja be a Hammer architektúrára épülő processzorait. Mivel a vállalat jelenleg elsősorban a vállalati piacra koncentrál, valószínűsíthető, hogy elsőként a munkaállomásokba és szerverekbe szánt Opteron bejelentése történik meg és az asztali gépek számára kifejlesztett Athlon 64 csak később debütál. Az mindenesetre bizonyos, hogy máriciusban csak formális bejelentésről lesz szó, mivel a szállítások legkorábban a tavasz végén kezdődnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról