:

Szerző: Barna József

2003. január 6. 11:20

Crusoe SE: beágyazott rendszerekbe szánt processzor a Transmetától

[WSJ, CNET] Amerikai szaklapok értesülései szerint az alacsony fogyasztású Crusoe processzorairól ismert Transmeta ma új termékeket jelent be. A nehézségekkel küzdő vállalat Crusoe SE processzoraival a beágyazott rendszerek piacán kívánja megvetni a lábát.

[WSJ, CNET] Amerikai szaklapok értesülései szerint az alacsony fogyasztású Crusoe processzorairól ismert Transmeta ma új termékeket jelent be. A nehézségekkel küzdő vállalat Crusoe SE processzoraival a beágyazott rendszerek piacán kívánja megvetni a lábát.

A várakozások szerint ma bemutatásra kerülő, beágyazott rendszerekre kihegyezett Crusoe SE processzorcsalád alapjaiban megegyezik a cég kínálatában hosszú ideje megtalálható, elsősorban noteszgépekben használt Crusoe architektúrával, így x86-os alkalmazások futtatására képes. Első lépésben hat új modell kerül piacra 667, 800 és 933 MHz-es órajellel, normál és alacsony fogyasztású változatokban.

Tom Lee, a Transmeta beágyazott rendszerekért felelős üzletágának vezetője a CNET-nek elmondta, hogy az új termékcsalád az ARM és MIPS architektúrák, valamint az Intel és az AMD által kínált x86-os megoldások közötti űrt töltheti be. A Crusoe SE processzorokat a vállalat elsősorban gyárakban használatos berendezésekbe, orvosi és tudományos műszerekbe, háztartási gépekbe és gépjárművekben használt vezérlőrendszerekbe szánja.

Lee elmondta, hogy a Crusoe SE processzorcsalád nem igényel aktív hűtést, így megbízhatóan alkalmazható mostoha körülmények között is. Mint hangsúlyozta, a beágyazott rendszerek piaca alapvetően különbözik a PC-piactól. Mert noha a beágyazott processzorok jóval olcsóbbak a PC-kben használt változatoknál és a kereslet is kisebb irántuk, jelentősen több megrendelő van a piacon, ráadásul a termékek életciklusa is jóval hosszabb.

Jelenleg az Intel kínál rendkívül alacsony fogyasztású Pentium III és Celeron processzorokat beágyazott rendszerekbe, illetőleg az utóbbi időben a VIA ért el sikereket e piacon szintén alacsony fogyasztású C3 processzoraival.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.