Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 3. 15:50

A Micron és az Infineon élesen kritizálják a Hynixnek nyújtott újabb állami segítséget

Az amerikai Micron Technology és a német Infineon Technologies memóriagyártók képviselői élesen bírálták, hogy a koreai Hynix Technology hitelezői újabb 1,6 milliárd dollár értékű adósságot cserélnek tőkerészre és átütemezik a cég további 2,5 milliárd dolláros kölcsönállományát.

Az amerikai Micron Technology és a német Infineon Technologies memóriagyártók képviselői élesen bírálták, hogy a koreai Hynix Technology hitelezői újabb 1,6 milliárd dollár értékű adósságot cserélnek tőkerészre és átütemezik a cég további 2,5 milliárd dolláros kölcsönállományát.

"A döntés miatt tovább folytatódhat a tisztességtelen verseny a DRAM-piacon" -- mondta az Infineon szóvivője. A Micron Technology szintén támadta a Hynix hitelezőinek döntését, az amerikai memóriagyártó szerint ugyanis illegális, hogy a koreai kormány így támogassa a céget. Mint ismeretes, a Hynix legnagyobb hitelezői koreai állami bankok.

A Micron ezen felül azt állítja, hogy a koreai kormány befolyása alatt álló négy nagy bank 180 millió dolláros kölcsönt nyújtott a kínai BOE Technology Groupnak, hogy az meg tudja vásárolni a Hynix TFT-üzletágát. "Hisszük, hogy a jelenleg is zajló vizsgálatokból egyértelműen kiderül, hogy a koreai kormány többszöri, milliárd dolláros adósság-elengedései nyíltan megsértik a szabad versenyt, valamint a WTO (World Trade Organization) és az amerikai jogszabályokat" -- áll a Micron közleményében.

A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (International Trade Commission, ITC) december közepén jelentette be, hogy vizsgálatának előzetes eredményei szerint a koreai kormány támogatásaival valóban beavatkozott a memóriapiacba és kárt okozott az amerikai félvezetőiparnak. A vizsgálatot a világ második legnagyobb memóriagyártója, a Micron kezdeményezte azt állítva, hogy a Hynix és a Samsung 2001-ben és 2002 első félévében összesen majd' 12 milliárd dollár állami támogatáshoz jutottak és így alacsonyan tudták tartani áraikat.

Az ITC vizsgálatával párhuzamosan az amerikai kereskedelmi minisztérium is vizsgálódik a koreai memóriagyártók ügyében. A minisztérium azt vizsgálja, vajon a koreai kormány utasította-e a Hynix hitelező bankjait arra, hogy átütemezzék a cég adósságait, illetve elengedjék-e a vállalat egyes tartozásait. Vizsgálat tárgyát képezi továbbá, hogy a koreai memóriagyártóknak nyújtott adókedvezmények, illetve kedvezményes kölcsönök milyen hatással voltak a félvezetőiparra. A vizsgálat eredményét várhatóan január végén hozzák nyilvánosságra.

Az USA válaszlépésként elrendelheti vámok kiszabását Dél-Korea legnagyobb exportcikkére. Novemberben a félvezetők tették ki az ország 15,3 milliárd dolláros exportjának tizedét, közölte a dél-koreai kereskedelmi minisztérium. 2002 első három negyedévében a dél-koreai félvezetőgyártók körülbelül 4,2 milliárd dollár értékű DRAM chipet exportáltak, ennek 32,6 százalékát az USA-ban adták el.

Amint arról beszámoltunk, a Micron tavasszal 3,5 milliárd dolláros vételi ajánlatott tett a Hynix memóriagyártó üzletágára, azonban azt az igazgatótanács elutasította. A Hynix sorsa eme váratlan lépés óta teljesen bizonytalan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról