Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 10. 13:33

Piacon az 1 GHz-es VIA C3 processzor

Bár a VIA még júniusban rendezett Computex kiállításon bejelentette 1 GHz-en működő C3 processzorát, a chipek csak most kerültek az üzletekbe. Az újdonsággal elsőként természetesen a japán vásárlók találkozhatnak.

Bár a VIA még júniusban rendezett Computex kiállításon bejelentette 1 GHz-en működő C3 processzorát, a chipek csak most kerültek az üzletekbe. Az újdonsággal elsőként természetesen a japán vásárlók találkozhatnak.

Az asztali változatában Socket370 foglalatba illeszkedő processzor 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül a TSMC gyáraiban. A CPU a fejlett technológia mellett viszonylag egyszerű architekturális felépítésének is köszönheti rendkívül alacsony fogyasztási paramétereit, hiszen számos, a modern szuperskalár processzorokban alkalmazott, komplex áramköröket igénylő megoldás (így például a soron kívüli utasításvégrehajtás képessége) hiányzik a C3 repertoárjából.

A VIA C3 processzorok 128 kbyte elsőszintű, 64 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak, támogatják az MMX és 3DNow! kiterjesztett utasításkészleteket és 100 vagy 133 MHz-es rendszerbuszt használnak. A termék bejelentéséről hírt adó sajtóközlemény szerint az 1 GHz-es VIA C3 tipikus alkalmazások futtatása esetén mindössze 5,7 Wattot disszipál, aminek köszönhetően hűtéséhez elegendő egy hagyományos, ventilátor nélküli hűtőborda is.

A VIA processzorait a TSMC gyártja, amelynek az utóbbi időben komoly gondjai akadtak a 0,13 mikronos csíkszélességű alkatrészek gyártásával. Ez a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának ügyfeleit kellemetlen helyzetbe hozta, többek között ezért csúszott majd' egy évet a Transmeta legújabb processzorának kereskedelmi megjelenése és a hírek szerint ez áll a VIA chipek késése mögött is.

Az 1 GHz-es VIA C3 bejelentésekor a tajvani vállalat közölte, hogy a chipek már augusztusban a boltokba kerülnek és a negyedik negyedév során piacra kerül az 1,1 GHz-es változat, illetve megjelenik az 1,2 GHz-en működő, Nehemiah magos új VIA processzor is, azonban ezek sorsa egyelőre ismeretlen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról