Szerző: Vörös Péter

2002. november 18. 19:46

A Morgan Stanley szerint 2003-ban fellendülés várható a félvezetőpiacon

[EBN] A Morgan Stanley globális félvezetőcsoportjának elemzői szerint a félvezetőkészletek olyan alacsony szinten vannak, hogy az ipar csak felfelé indulhat el 2003-ban.

[EBN] A Morgan Stanley globális félvezetőcsoportjának elemzői szerint a félvezetőkészletek olyan alacsony szinten vannak, hogy az ipar csak felfelé indulhat el 2003-ban.

Bár a félvezetőgyártók készletszintje továbbra is viszonylag magas, a disztribútorok egyelőre nem hajlandók jelentős készletek felhalmozására, míg a végpiacokon a készletek "meglehetősen alacsonyak", mondta Mark Edelstone, a Morgan Stanley elemzője. A végpiaci készletek soha nem látott mélypontot értek el a második és a harmadik negyedévben, a negyedik negyedévben pedig további 10 százalékos csökkenés várható, tette hozzá.

"Elkerülhetetlennek tűnik az, hogy valamikor a jövő évben készletalapú keresletnövekedés lesz a félvezetőiparban" -- véli Edelstone. Erre a feltételezésre alapozva a Morgan Stanley arra számít, hogy 2003-ban a félvezetőipar eladásai 10-15 százalékkal fognak emelkedni.

Sok múlik azon, miképpenen fog alakulni a DVD-lejátszók, digitális fényképezőgépek és játékkonzolok év végi forgalma. Az elemzők szerint a félvezetőipar forgalmának a vártnál nagyobb arányú harmadik negyedéves növekedése mögött főként azt állt, hogy az OEM-gyártók növelték a fogyasztóknak szánt termékek gyártását bízva a jobb ünnepi szezonban.

A szerény emelkedés ellenére a kiskereskedelem esetleges gyenge ünnepi szereplése ahhoz vezethet, hogy tovább késlekedik az ipar fellendülése. "Ha az eladások jól alakulnak, akkor az évet sikerül jól zárni mind a készletek, mind az előrejelzések szempontjából. Ha a fogyasztók nem a várakozásoknak megfelelően költenek az ünnepi szezonban, akkor sajnos az összes előrejelzés borulni fog" -- mondta Rebecca Runkle, a Morgan Stanley elemzője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról